|

O zločinima u Srebrenici u američkom Kongresu

O zločinima u Srebrenici u američkom Kongresu
0
F
FENA
16.11.2006. u 10:03
0
komentara
0

dijeljenja
O zločinima u Srebrenici u američkom Kongresu
O zločinima u Srebrenici u utorak je bilo riječi u američkom Kongresu gdje je prikazan film o srebreničkim žrtvama Marš smrti.
Okupljenima su se obratili kongresmen Christopher Smith, kopredsjedavajući Helsinškog komiteta za poštivanje ljudskih prava, zatim bivši američki ambasador u BiH Clifford Bond, predsjednik Instituta za traženje nestalih BiH Amor Mašović, forenzički antropolog Eva Klonowska i ambasadorica BiH u SAD-u Bisera Turković, izvijestila je VoA.

Srebrenica je školski primjer propusta UN-a, međunarodne zajednice, svih nas, primjer našeg mizernog propusta da shvatimo ono što su Ratko Mladić i ostale ubice imale na umu da učine u zaštićenoj zoni Srebrenici, gdje su muškarci odvajani od žena i gdje je oko osam hiljada muškarca ubijeno dok su holandski vojnici, namjerno ili ne svojom voljom, bili saučesnici u ovom užasnom zločinu, rekao je u uvodnoj riječi kongresmen Christopher Smith.

"Kada je rat izbio u bivšoj Jugoslaviji, ovaj komitet u dvostranačkom sastavu je učinio sve što je moguće da skrene pažnju na, prvo Sloveniju, Hrvatsku, pa onda BiH. Iskreno rečeno, mi smo smatrali da Sjedinjene Države ne čine dovoljno. Nikada neću zaboraviti put na kojem smo bili kongresmen Frank Wolf i ja u početku sukoba. Bili smo u Zagrebu, Vukovaru tokom opsade, i Beogradu gdje smo razgovarali s Miloševićem. Sve nam je bilo jasno, posebno tokom posjete Beogradu kada smo na Akademiji znanosti vidjeli mapu 'velike Srbije' koja je uključivala veliki dio teroritije BiH. Bilo je vrlo jasno da je BiH sljedeća i onoliko koliko smo mogli to smo prenijeli našoj vladi, ali na nesreću nije nas mnogo ljudi slušalo niti shvatilo, dok se etničko čišćenje, koje nazivamo genocidom, širilo i postajalo sve gore", dodao je Smith.

Ewa Klonowska, forenzički antropolog pri Međunarodnoj komisiji za traženje nestalih, kazala je da posljednjih deset godina ona u BiH živi s mrtvima.

Klonowska je objasnila cjelokupan proces traženja nestalih, od lociranja grobnica, iskopavanja, uspostavljanja biološkog profila žrtava, pa sve do DNK identifikacije. Tri do četiri godine nakon rata nestalima se smatra 30 hiljada osoba, dok ih je većina pronađena u masovnim grobnicam, kazala je Ewa Klonowska.

Amor Mašović je kazao da je film Marš smrti djelić dokumentarnog materijala snimljenog širom BiH u posljednjih deset godina. On je kazao kako pretpostavlja da će se u sljedećih pet-šest godina otkriti još 180 do 200 grobnica, te da će, uz nastavak pomoći Međunarodne komisije za traženje nestalih, problem nestalih osoba u BiH biti riješen za oko osam godina.

Amor Masšović je u Kongresu također kazao da je do sada identificirano višeo od osam hiljada žrtava, od kojih je 2.500 osba s područja Srebrenice.

"Međutim, i dalje se suočavamo sa situacijom da smo dijelove jednog tijela pronašli u tri grobnice, pa smo tako prije tri do četiri mjeseca ponovo iskopavali sahranjene kako bismo u grobnice stavili njihove kosti", kazao je Mašović.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.