Neki su uspješni modeli
51

O španskoj princezi pričaju svi, ali znate li ko čini sljedeću generaciju kraljevskih porodica u Evropi

S. Š.
princeze Aleksandre od Hanovera i Luksemburga i Princ Nikolaj od Danske (Foto: EPA-EFE)
princeze Aleksandre od Hanovera i Luksemburga i Princ Nikolaj od Danske (Foto: EPA-EFE)
Španska princeza i prijestolonasljednica Leonor je ove sedmice položila zakletvu, međutim još je mladih članova kraljevskih porodica koji će tek preuzeti prijestolje.
Iako većina evropskih nacija više nema monarhiju - ostalo je samo 12 kraljevstava i kneževina - i većina članova ovih kraljevskih porodica ima malo stvarne moći, i dalje su od interesa za mnoge članove javnosti.

Vjerovatno najpoznatija kraljevska porodica od svih je ona britanska - sa novookrunjenim Charlesom i Camillom na čelu - nalazi se na teškom mjestu u smislu PR-a.

Novi kralj i kraljica su u 70-im godinama, a nasljednik William i njegova supruga Catherine imaju preko 40 godina, a njihova djeca su još premlada da bi izazvali veliko uzbuđenje. Slična je slika i za nordijske kraljevske porodice.

Na kontinentu je, međutim, slika sasvim drugačija.

Zajedno sa Leonorom, čini se da postoji beskonačna postava mladih članova kraljevske porodice svježih lica spremnih da inspirišu obožavatelje monarha širom Evrope - i šire.

Princ Nikolaj od Danske

Ovaj 24-godišnji Danac možda je tek sedmi u redu za tron, ali njegova popularnost se širi daleko više od njegovih kraljevskih korijena. Unuk vladajuće kraljice Margrethe II, Nikolaj je možda najpoznatiji po svom radu u industriji modela.

Poznat po svojim jagodicama kao žilet, debitovao je na modnoj pisti 2018. godine na Londonskoj sedmici mode za britanski brend Burberry.

Od tada je postao sinonim za francusku luksuznu kuću Dior Homme, a posebno za kolekcije kreativnog direktora Kim Jonesa.

Princeza Eloise od Nizozemske

Eloise, peta u redu za nizozemski tron, grofica je i unuka bivše kraljice Beatrix. Međutim, jako je aktivna na društvenim mrežama te je poznata i kao "kraljica selfija", samo na Instagramu ima 425.000 pratilaca

Kao dio "generacija Z", ona se također etablirala kao influenserka na Instagramu za modu i ljepotu, koja prodaje starinsku odjeću.

princeza Aleksandra od Luksemburga

Aleksandra (32) jedina kćer velikog vojvode i vojvotkinje od Luksemburga, zapravo je bila isključena iz linije nasljeđivanja male nacije do 2011. godine, kada je usvojena apsolutna primogenitura u odnosu na potomke velikog vojvode Henrija.

Laički rečeno, to znači da samo prvorođenče kraljevskog vođe može biti krunisano. Otkako je donesena ta presuda, ona je sada šesta u redu za tron.

Studirala je svugdje - na Franjevačkom univerzitetu Steubenville u SAD-u i u Parizu gdje je čitala filozofiju.

Osim prethodno nabrojanih, tu su još i princeza Aleksandra od Hanovera, Princ Georg od Lihtenštajna, Ferdinand Zvonimir von Habsburg, kraljevski nadvojvoda Austrije te Lady Louise Windsor - jedna od najmanje poznatih unuka kraljice Elizabete.

Detaljni pregled evropskih prijestolonasljednika dao je Euronews.