{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


O prisutnosti cctv kamera na protestima u Britaniji

F
7.3.2009. u 17:37
0
0
O prisutnosti cctv kamera na protestima u Britaniji
0
O prisutnosti cctv kamera na protestima u Britaniji
Londonski The Guardian na naslovnici u subotu ekskluzivno otkriva da britanska policija nadgleda aktivnosti više hiljada političkih aktivista i o tome čuva banku podataka. Snimci, fotografije i imena ljudi koji učestvuju u raznim demonstracijama rutinski se prikupljaju i pohranjuju u "obavještajnu bazu podataka", prenosi Guardian, što bi moglo biti kršenje zakona o ljudskim pravima s obzirom da dotične osobe ne znaju da policija na ovaj način raspolaže njihovim osobnim podacima.
Policijski timovi zaduženi za praćenje i nadgledanje također prikupljaju informacije o novinarima koji izvještavaju s demonstracija; pravnici su u petak uvečer rekli da bi Guardianova istraga mogla biti temelj pravnoga izazova ovoj policijskoj praksi.

U uredničkom komentaru Guardian navodi da glavni problem u vezi s praćenjem i skladištenjem podataka o učesnicima demonstracija i onima koji izvještavaju s njih leži u potencijalnoj zloupotrebi elektronskih podataka, naročito kad je riječ o političkim svrhama.

Pored toga što ova vrsta kontrole građana predstavlja opasnost po demokratiju, pitanje je - šta je cilj skladištenja podataka o političkim aktivnostima individua koje nisu osumnjičene ni za kakav prijestup, pita se Guardian i zaključuje da je poštovanje prava na privatnost u interesu čitavog društva.

GDS čestita 8. mart

07.03.2009. u 17:58
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: