Njemačka
0

O politici u atmosferi piva i šatora na Čistu srijedu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemački političari su se danas na Čistu srijedu, kojom se u zapadnom kršćanstvu označava početak uskršnjeg posta, diljem zemlje okupili i u opuštenoj šatorskoj atmosferi kudili i hvalili, ali i napadali, branili i osporavali.

To okupljanje predstavlja pravi političko-vašarski spektakl kada se umjesto diplomatskih fraza, kurtoaznih rečenica i uštogljenih jezičnih konstrukcija, skidaju ''bijele rukavice'' i u opuštenoj, skoro kafanskoj atmosferi, uz krigle piva, slikovito, živo i često narodnim jezikom, duhovito, razjašnjava, ocjenjuje, kritizira i hvali, podsjetili su mediji.

Sve je počelo još u 16. stoljeću... Godine 1580. su se prvi put u Vilshofenu sreli bavarski seljaci koji su osim o cijenama stoke, raspravljali i o dnevnim temama, odnosno, neizbježnoj i vječnoj temi koja rasplamsava strasti – politici.

Puno kasnije, 1919., kada je Bavarski seljački savez prvi put pozvao na okupljanje na Čistu srijedu, označen je službeni početak neobičnoga političkog doživljaja koji je, zapravo, postao poznat tek kad je legendarni šef Kršćansko-socijalne unije (CSU) Franz Josef Strauss 1953. godine prvi put održao govor u atmosferi piva i šatora.

U opuštenoj atmosferi, gdje se izgovorene riječi često brzo zaborave, pale su ove godine kritike i optužbe, duhovitosti i šale, pohvale i pogrde. Na meti se posebno našao vicekancelar i šef diplomatije Guido Westerwelle, čijim je liberalima u posljednje vrijeme mnogo loše krenulo, i kada bi u nedjelju bili izbori, njih bi biralo još svega sedam posto Nijemaca, dvostruko manje nego lani na saveznim izborima.

Glavna tema je ovaj put bila socijalna pomoć, a i tu se posebno na udaru našao Westerwelle.

''To nije cunami, to je samo jedna Westerwelle'', rekao je, uz duhovitu jezičnu kombinaciju sadašnji šef CSU-a Horst Seehofer, popularni Bavarac koji je u konzervativnoj i rimokatoličkoj Bavarskoj uspio da se ''održi na nogama'' poslije ljubavne avanture iz koje je dobio kćerku.

I Zeleni su ''raspalili'' po Westerwelleovim liberalima, čiji je punu naziv na njemačkom Freie Demokratische Partei, ''prekrstivši'' je u Freie Dekadente Partei.

Šef opozicijske Socijaldemorkatske stranke Sigmar Gabriel uzeo je ''na nišan'' kancelarku Angelu Merkel ''tvrdeći'' da ona nije ''prezidijalni, već trivijalni kancelar'', prenio je Tanjug.

Šef stranke Zeleni Cem Oezdemir, prvi stranac u Njemačkoj koji je postao šef jedne stranke, rekao je da Turska treba samo jednostavno preuzeti bavarsku banku i onda će sve lijepo da ''klapa'' sa članstvom u Evropskoj uniji.