|

O kandidatima za dvije nove funkcije

O kandidatima za dvije nove funkcije
0
S
SRNA
19.11.2009. u 08:41
0
komentara
0

dijeljenja
O kandidatima za dvije nove funkcije Foto: Reuters
Evropski lideri pokušaće danas, na vanrednom samitu, da se dogovore o tome ko će popuniti dvije novoosnovane funkcije - predsjednika EU i visokog predstavnika za spoljne poslove, koji će biti i potpredsjednik Evropske komisije.
Osim toga, na samitu će biti dogovoreno i ko će dobiti predsjedništvo neformalnog, ali veoma uticajnog foruma Evrogrupe, javio je dopisnik Srne iz Brisela.

Nekoliko velikih članica prvenstveno želi da vodi Evrogrupu, što znači da žele da imaju glavnu riječ u određivanju finansijske i monetarne politike u 16 članica EU koje su prihvatile zajedničku valutu.

Dan uoči samita, još nema dogovora evropskih šefova država i vlada o tome koga bi željeli da imenuju na koju poziciju.

Iako je posljednjih sedmica "u igri" bilo više imena za predsjednika EU, odlučivaće se, vjerovatno, između sadašnjeg belgijskog premijera Hermana Van Rompuja, holandskog premijera Jana Petera Balkenendea i biše predsjednice Letonije Vike Frajberg čije su šanse nešto veće jer se smatra da bar jedno vodeće mjesto u Evropi mora zastupati žena.

Ne treba, ipak, sasvim isključiti Luksemburžanina Žan Kloda Junkera, koji je pritajeni favorit mnogih.

Funkcioner "sa dva šešira", spoljne politike i potpredsjedništva Evropske komisije, biće iz političke porodice lijevog centra.

To bi mogao biti Italijan Masimo d' Alema, ali njegov hendikep je slabo znanje engleskog, a neke istočnoevropske zemlje zamjeraju mu komunističku prošlost.

Otežavajuća okolnost za Španca Migela Moratinosa jeste da je i njegov prethodnik Havijer Solana iz iste zemlje. Pominjao se Britanac Dejvid Miliband, ali London još zvanično pritišće sa imenom Tonija Blera za mjesto "mistera Evrope".

Britanci vjerovatno žele nešto sasvim drugo, naprimjer, vrlo jako mjesto u Evropskoj komisiji, a uz Britance i Nijemci i Francuzi. Moguće je da se istakne neko ime koje uopšte nije bilo u opticaju ili je negdje samo uzgred pomenuto.

Za mjesto šefa Evrogrupe specijalno su zainteresovane Francuska i Italija koja bi se odrekla da kandiduje Masima d'Alemu ako bi dobila ovo nezvanično mjesto. Francuska ima više šanse da na ovo mjesto imenuje svog ministra finansija Kristin Lagrad.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.