The Observer
0

O. J. Simpson - spora ali dostižna pravda

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Pravda je stigla Orenthala Jamesa Simpsona" - u tome tonu se u nedjelju osvrću svi londonski listovi na vijest da je nekadašnji sportski superstar proglašen krivim za otmicu i oružanu pljačku, 13 godina nakon što je oslobođen optužbi za ubistvo bivše supruge Nicole Brown i njenog prijatelja Rona Goldmana.

"Bila je to scena koju su mnogi Amerikanci čekali da vide 13 godina - nekadašnja zvijezda američkog nogometa, za koga većina vjeruje da je ubio svoju bivšu suprugu, proglašen je na sudu krivim za bizarnu pljačku, što će ga konačno staviti iza rešetaka vjerovatno doživotno", piše The Observer.

Slučaj koji je 1995. podijelio Ameriku po rasnoj osnovi ovim je na neočekivan način okončan, čime je konačno stavljena tačka na njegove sve neuspješnije i neukusnije pokušaje da se rehabilitira i ostane u svjetlu reflektora, konstatira Observer.

Komentatorica istog lista u drugom članku primjećuje da je presuda izrečena O. J. Simpsonu vjerojatno stigla u loše vrijeme za predsjedničkog kandidata Baracka Obamu.

Simpsonov povratak u vijesti, sa svim rasnim nabojem kojim je njegov slučaj nabijen, posljednje je što je senatoru Obami - koji se toliko trudi da sebe i Amerikance oslobodi rasnih stereotipa - potrebno, piše Observer.