Donesena presuda
0

O. J. Simpson ipak ide u zatvor

Sarajevo-x.com
foto:AP
foto:AP
O. J. Simpson, bivši američki sportski idol i glumac u petak je proglašen krivim za oružanu otmicu prodavača sportske opreme i sportskih trofeja u hotelskoj sobi u Las Vegasu.

Simpson (61) mogao bi se suočiti i sa kaznom do 30 godina zatvora. Izricanje kazne zakazano je za 5. decembar ove godine, prenose svjetski mediji.

Slavni sportaš osuđen je za otmicu, oružanu pljačku i još deset tačaka optužnice nakon što je 13. septembra 2007. u hotelskoj sobi zatočio pet osoba, a s njim su bila i dva naoružana pomagača.

Ova presuda stigla je tačno 13 godina nakon što je O. J.Simpson oslobođen optužbi za dvostruko ubistvo bivše žene, Nicole Brown Simpson i njenog prijatelja, Ronalda Goldmana.

Simpson je otpočetka negirao optužbu pod isprikom da u pljački "uzeo ono što je njegovo". Advokati O.J.Simpsona bili su strahu da će porota osuditi njihovog klijenta upravo zato jer je isti oslobođen zbog dvostrukog ubistva.

Porota je tako birana iz grupe od 500 ljudi, a svi koji su izjavili da je Simpson trebao biti osuđen za ubistva odmah su eliminirani.

Porota koja je 1995. godine oslobodila Simpsona bila je sastavljena pretežno od Afroamerikanaca, a oslobađajuća presuda u javnosti je izazvala mnoge debate.