Svijet
0

O investicijama ili strogim mjerama štednje u EU

SRNA
Ministri finansija 28 država članica EU, guverneri centralnih banaka i rukovodstvo Evropske centralne banke razmatrali su danas u Milanu načine kako da rasporede milijarde eura u oporavak posrnule ekonomije, a da se ne utone dublje u dugove.

Ministri su raspravljali o nizu radikalnih ideja, u trenutku kada se Evropa suočava s rekordno niskim kamatnim stopama i visokom stopom nezaposlenosti, prenio je Reuters.

Privreda EU, koja predstavlja oko četvrtine globalne proizvodnje, prošle godine zabilježila je rast od 0,1 posto, dok je stopa nezaposlenosti skoro dvostruko viša nego u SAD, sa oko 25 miliona nezaposlenih Evropljana.

Ovo je prvi sastanak u ovom sastavu od kada je predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi predstavio strategiju za spašavanje privrede u eurozoni, koja se temelji na prijedlogu za investiranje 300 milijardi eura u oživljavanje privrede.

Ministri su se fokusirali na temu investicija, zanemarivši njemački zahtjev za stroge mjere štednje.

Na sastanku su ministri razgovarali o četiri ideje: talijanskom prijedlogu za nove instrumente finansiranja kompanija, francusko-njemačkom planu za povećanje privatnih investicija, poljskoj ideji o formiranju zajedničkog fonda EU i prijedlogu za program vrijedan 300 milijardi eura.