Papa i Obama
0

O Bliskom istoku i pravu na odbranu života

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama u petak je tokom susreta s papom Benediktom XVI vrlo izravno objasnio svoj angažman na pokušaju smanjenja pobačaja u SAD-u, izjavio je na konferenciji za novinare glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi.

U petak je, tokom prvoga susreta u Vatikanu s Benediktom XVI Obama izjavio kako želi snažan odnos između SAD-a i Svete Stolice.

U vatikanskom saopćenju stoji kako su Sveti Otac i Obama među ostalim razgovarali i miru na Bliskom istoku, imigrantima i pravu na obranu života.

Papu i Obamu dijeli nekoliko različitih društvenih i etičkih pitanja, posebno pitanje pobačaja, kojem se Vatikan, koji je održavao odličan odnos s bivšim američkim konzervativnim predsjednikom Georgeom Bushom, oštro protivi.

Benedikt XVI svom je gostu poklonio primjerak svoje posljednje enciklike "Caritas in veritate", objavljenu u utorak te dokument "Dignitas Humanae", koji je Vatikan objavio u decembru. Tekst govori o dostojanstvu ljudskoga bića u embriju i osuđuje nove tehničke ili znanstvene metode koje njime manipuliraju.

Obama je kazao kako s nestrpljenjem čeka da pročita poklonjena djela, rekao je novinarima savjetnik za nacionalnu sigurnosti Bijele kuće Denis McDonough.

Američki je predsjednik u petak popodne, nakon susreta s Papom i po završetku samita G-8 otputovao iz Rima za Ganu.

Obama je isto tako, na samitu skupine G-8 u L'Aquilli upozorio Irance da svijet neće beskonačno čekati da oni ispune svoje obveze u pogledu nuklearnog programa, dodavši kako Teheranu ostaje još vremena do septembra da popusti ili će se morati suočiti s posljedicama.

On je u govoru pred sudionicima samita G-8 u Italiji izjavio kako su čelnici poslali poruku Teheranu, osudivši "strašne" događaje koji su popratili iranske predsjedničke izbore te su podržali oštro protivljenje iranskim nuklearnim ambicijama.

Američki predsjednik je rekao kako se nada da će s Irancima početi pregovore o tome pitanju te da će svjetski čelnici ponovno razmotriti stanje na sastanku razvijenih zemalja i zemalja u razvoju G-20 u septembru u Pittsburghu.

"Moram istaknuti da nećemo beskonačno čekati i dopustiti razvoj nuklearnog oružja, kršenje međunarodnih sporazuma i mogućnost da se jednoga dana probudimo i ustvrdimo da smo u puno lošijoj situaciji te da ne možemo djelovati", rekao je američki predsjednik.

Obama je, prenosi Hina, jasno kazao kako će se i dalje držati strategije pokušaja diplomatskog sudjelovanja Irana, za razliku od njegovog prethodnika Georgea Busha koji je vodio politiku izolacije.