{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NYT: Za Srbiju je upotreba sile jedna od opcija za Kosovo

F
6.9.2007. u 20:42
0
0
NYT: Za Srbiju je upotreba sile jedna od opcija za Kosovo
0
NYT: Za Srbiju je upotreba sile jedna od opcija za Kosovo
Srbija je spremna upotrijebiti silu kako bi spriječila da zemlje Zapada priznaju Kosovo kao nzaovisnu državu, izjavio je visoki srbijanski dužnosnik u intervjuu za The New York Times (NYT) objavljenom u četvrtak.
Dušan Proroković, državni tajnik Srbije za Kosovo, nabrojao je niz oštrih mjera koje je Srbija navodno spremna poduzeti u sklopu pritiska prema Kosovu u slučaju da tamošnja albanska vlada proglasi nezavisnost, a zapadne vlade je priznaju.

One uključuju i moguće razmještanje srpskih snaga u pokrajini, blokadu njezinih granica i trgovinski embargo, navodi NYT.

Ti su potencijalni koraci najteži koje je do sada naznačila vlada u Beogradu, a dolaze u vrijeme kada se obnavljaju pregovori dviju strana, pod nadzorom SAD-a, EU-a i Rusije.

Ujedinjeni narodi su odredili rok do 10. decembra za zaključenje pregovora, a SAD su naznačile mogućnost da nakon isteka tog roka jednostrano priznaju Kosovo.

Međunarodni dužnosnici na Kosovu, regionalni analitičari i albanski političari stalno su upozoravali da bi povratak srbijanskih snaga pokrenuo obnovu sukoba u regiji.

Sve do sada Srbija se klonila bilo kakvih prijetnji koje bi je mogle povezati s represivnim odgovorom njezinih snaga sigurnosti na albansku pobunu devedesetih kada je predsjednik Jugoslavije bio Slobodan Milošević.

U intervjuu koji je New York Timesu dao u Beogradu Proroković je upozorio da bi jednostrano priznanje zapadnih zemalja Srbiji dalo pravo da vrati svoje jedinice na Kosovo i poništi osmogodišnji sporazum između NATO-a i tadašnje jugoslavenske vlade koji je to onemogućavao.

"U slučaju samoproglašenja, to više nije aktivni dokument", rekao je Proroković, referirajući na tzv. Kumanovski sporazum.

"Bez Kumanova, naša se vojska može vratiti bez ikakvih pravnih ograničenja. Ona može prijeći granicu i ići bilo kuda na Kosovu bez nekih pravnih problema", rekao je Proroković.

On je naglasio da je razmještanje srbijanske vojske jedna od 16 opcija koje Srbija razmatra ako Kosovo proglasi neovisnost.

Ako albanski čelnici ostanu kod planova da jednostrano proglase nezavisnost, Srbija će uvesti embargo prema Kosovu, "blokirati svaku trgovinsku aktivnost i sve putove", najavio je Proroković.

Borut Grgić, vanjskopolitički savjetnik kosovskog premijera Agima Cekua, izjavio je za NYT kako prijetnje Beograda neće spriječiti čelništvo kosovskih Albanaca da traže priznanje nezavisnosti nakon završetka pregovora u decembru.

"Kako će oni prijeći preko snaga NATO-a u regiji i što će učiniti u slučaju otvorenog sukoba? Okupacija ne dolazi u obzir. Međunarodna zajednica bi to blokirala", ocijenio je Grgić.

NYT prenosi i ocjenu urednika novinske agencije VIP iz Beograda Bratislava Grubačića po kojem Srbija zaoštravanjem stajališta prema Kosovu želi ispitati odlučnost zemalja EU-a koje su podijeljene oko budućnosti Kosova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: