Svijet
0

NYT: Senat odobrio ograničavanje prava zatvorenika u Gauntanamu

FENA
Američki Senat je podržao prijedlog prema kojem se zarobljenim neprijateljskim borcima u američkoj mornaričkoj bazi u zaljevu Guantanamo oduzima pravo da u američkim sudovima mogu pokušati osporiti to što ih se drži u zatvoru, javljaju vodeći američki dnevnici "New York Times" i "Washington Post".

Američki Vrhovni sud je prošle godine donio jednu presudu na temelju koje su zatvoreni neprijateljski borci dobili pravno oruđe za osporavanje svog zatvoreničkog statusa kroz američki pravosudni sistem. Skoro 200 od gotovo 500 zatvorenika već je pokrenulo pravne korake u tom smjeru, no ovim amandmanom, ako bude ozakonjen, njihove tužbe postat će nevažeće.

Amandman koji je predložio republikanski senator Lindsey Grahan iz Južne Karoline ugrađen je u budžetski zakon za odbranu, a usvojen je s 49 glasova za i 42 protiv. Usvajanje navedenog amandmana dolazi u trenucima intenzivnih rasprava o odnosu američke vlade prema zatvorenicima diljem svijeta i svega nekoliko dana nakon što je Senat usvojio prijedlog republikanca Johna McCaina kojim bi se zabranio nečovječan odnos prema zatvorenicima, stoji u "New York Timesu".