Svijet
0

NYT: SAD se udaljava od iračkog premijera

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Dnevnik New York Times osvrće se u srijedu na odnos američke administracije prema iračkom premijeru Nuriju al-Malikiju nakon što je predsjednik George W. Bush u utorak priznao "određenu razinu frustracije" zbog neuspjeha iračke vlade da ujedini razne etničke frakcije.

Svega nekoliko sati ranije američki ambasador u Iraku Ryan Crocker nazvao je politički proces u Iraku "iznimno razočaravajućim" te je upozorio da američka podrška za vladu premijera Malikija nije neograničena.

Prethodno je demokratski senator Carl Levin, predsjedavajući Odbora za oružane snage, izjavio da bi irački zakonodavci trebali izglasati nepovjerenje sadašnjoj iračkoj vladi.

New York Times primjećuje da se Bijela kuća ograđuje od Malikija prije septembra kada će Kongresu biti podnesen izvještaj o rezultatima upućivanja američkih pojačanja u Irak.

No predsjednik Bush još nije spreman dignuti ruke od Iraka. Danas će održati prvi od dva zakazana govora o ratu u Iraku u kojem će, kako se najavljuje, kritizirati one koji se zalažu za povlačenje američkih snaga, javlja New York Times.