Svijet
0

NYT proziva Thompsona zbog "ustaštva"

FENA
New York Times i Herald Tribune raspisali su se o koncertu hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona održanom na Maksimiru i ozbiljno doveli u pitanje imidž Hrvatske u svijetu, javlja Dnevnik.hr.

Naime, Thompsona prozivaju zbog nastupa koji je, tvrde, postao rutina - on izgovori dobro poznati hrvatski slogan iz Drugoga svjetskog rata, a njegovi fanovi odgovaraju nacističkim pozdravom. Spominju se i ustaške oznake.

New York Times piše kako je najnoviji Thompsonov uspjeh uzrokovao zabrinutost i osudu židovskih skupina u svijetu, kao i skupina nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Tome se priključio i Milorad Pupovac s porukom da se zbog istog nacionalne manjine ne osjećaju ugodno u Hrvatskoj.

"Sasvim sigurno, poruke s koncerta ozbiljna su prijetnja demokratskoj Hrvatskoj, a ne samo pripadnicima manjinskih zajednica poput Srba, Židova i Roma", ističe Pupovac.

Autor teksta u New York Timesu posebno zabrinjavajućim smatra to što su se mnogi ugledni političari i novinari javno izjasnili kako ne vide problem u simbolima i pozdravima viđenim na koncertu.

List podsjeća na težnje Hrvatske da se u očima međunarodne zajednice prikaže kao antifašistička zemlja te na aspiracije da se priključi Evropskoj uniji, ali "ustaški duh još uvijek je prisutan", zaključuje svoj tekst o Thompsonovom koncertu novinar New York Timesa.