Svijet
0

NYT: Profesori i studenti Stanforda protiv Rumsfelda

FENA
Imenovanje bivšeg američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda za gosta suradnika Centra za politička istraživanja Instituta Hoover izazvalo je oštre prosvjede profesora i studenata kalifornijskog Sveučilišta Stanforda, pri kojem taj centar djeluje, izvijestio je danas The New York Times (NYT).

Rumsfeldovo imenovanje zaprijetilo je stvaranjem napetosti između konzervativnog Centra Hoover i znatno liberalnijeg Stanforda, navodi NYT.

Oko 2.100 profesora, članova osoblja, studenata i bivših studenata Stanforda potpisalo je on-line peticiju kojom se prosvjeduje zbog Rumsfeldova imenovanja suradnikom Hooverova instituta, gdje bi se trebao priključiti radnoj skupini za ideologiju i terorizam.

Potpisnici peticije kazali su da Rumsfeldu nije trebalo biti ponuđeno to mjesto zbog njegove uloge u vođenju rata u Iraku u vladi predsjednika Georgea W. Busha.

"Imenovanje je u temelju nespojivo s etičkim vrijednostima istinoljubivosti, snošljivosti, nepristrana istraživanja, poštivanja nacionalnih i međunarodnih zakona, mišljenja, imovine i života drugih, kojima je Stanford neotuđivo posvećen", navodi se, među inim, u potpisanoj peticiji.

John Radian, direktor Hoovera, kazao je za NYT kako je Rumsfelda imenovao "zbog njegova tri desetljeća iskustva, izvanredne javne službe, posebno zadnjih godina u vezi s ideologijom i terorizmom".

Rumsfeld je od 1989. u Upravi "Ustanove Hoover za rat, revoluciju i mir", kako glasi puno ime Centra.

Na novoj dužnosti bivši ministar obrane ne bi držao predavanja, već bi vjerojatno tri do pet puta na godinu posjećivao radnu skupinu u koju je imenovan radi savjetovanja.

Studenti koji se protive Rumsfeldovu imenovanju najavili su moguće proteste sljedeće sedmice, kad počne nastava, prenosi Hina.