Svijet
0

NYT: Otrovni dim i pepeo na mjestu rušenja WTC-a

FENA
New York Times piše u ponedjeljak kako sve više dokaza upućuje na to da su otrovni dim i pepeo na mjestu rušenja nebodera blizanaca Svjetskoga trgovinskog centra u New Yorku rezultirali oboljenjem mnogih ljudi koji su radili tokom devetomjesečnih operacija raščišćavanja ruševima.

Times dodaje da se sada pozornost sve više usmjerava na ulogu maski s filterima za pročišćavanje zraka ili respiratora koji koštaju manje od 50 dolara i koji su mogli zaštititi radnike od otrova.

Više od 150 hiljada takvih maski je distribuirano, a na ruševinama je radilo 40 hiljada ljudi. Međutim, većina radnika ili nije dobila maske ili ih nije koristila.

Respiratori su sada u središtu federalne tužbe predstavljene u ime više od osam hiljada vatrogasaca, policajaca i privatnih radnika koji tvrde da su bili izvrgnuti otrovima na mjestu rušenja njujorških nebodera blizanaca zbog čega su oboljeli ili strahuju od toga.

Odvjetnici koji zastupaju radnike tvrde da nije postojalo središnje mjesto za distribuciju zaštitnih maski, nijedna organizacija za njihovu podjelu ni bilo ko s ovlastima da provjeri jesu li maske distribuirane i upotrijebljene na ispravan način, navodi New York Times.