Svijet
0

NYT: Opasnost da Irak postane baza terorizma

FENA
Pobunjenici u Iraku stvorili su, uglavnom zahvaljujući organiziranom kriminalu, finansijsku shemu koja im dozvoljava da sami finansiraju svoje operacije, te čak izvjestan dio novca odvoje za operacije vani, piše u nedjelju New York Times.

Takve pobunjeničke grupe od šverca goriva, otmica, falsificiranja, lažnih dobrotvornih društava i ostalih kriminalnih aktivnosti godišnje prikupe između 70 i 200 miliona dolara, piše njujorški dnevnik pozivajući se na izvještaj administracije u Washingtonu.

Računa se da oko 36 miliona ukupnog novca otpada na otkup plaćen za stotine otetih, dok se u izvještaju navodi da su Talijani i Francuzi prošle godine platili čak 30 miliona dolara za otete osobe.

Amerikance ipak mnogo više zabrinjava pretpostavka da sredstva koja prikupe pobunjenici prevazilaze njihove potrebe, te postoji ozbiljan strah da bi se dio tih fondova mogao usmjeriri na akcije izvan Iraka.

Nalazi američke administracije koje je objavio New York Times suštinski se podudaraju s načinima na koje su se u prošlosti finansirale brojne gerilske formacije širom svijeta, uključućujući i nekoliko na Balkanu.

Komentirajući reakcije iračkih zvaničnika na izvještaj, njujorški dnevnik navodi da su zvaničnici u Bagdadu ozbiljno kritizirali dokument, nazivajući ga nedovoljno preciznim i zasnovanim na spekulacijama.

Izvještaj su načinile združene američke obavještajne službe, uključujući Središnju obavještajnu agenciju (CIA), Federalni istražni biro (FBI) te vojnu obavještajnu šlužbu.

U zaključku izvještaja se navodi da pobunjeničke grupe, uz tako stvorenu finansijsku shemu, više ne zavise od oko milijardu dolara koje su nakon pada režima Saddama Husseina opljačkali njegovi saradnici.

Postoji opasnost da prelivanje fondova u inozemstvo načini od Iraka novu bazu terorizma, kao što je to tokom vladavine talibana bio Afganistan, piše američki dnevnik.