Svijet
0

NYT: O hapšenjima osumnjičenih za špijunažu u korist Kine

FENA
Dnevnik The New York Times izvještava u utorak o dva hapšenja koja je poduzeo Savezni istražni ured (FBI) zbog sumnje da je riječ o špijunaži u korist Kine.

U jednom predgrađu Washingtona uhapšen je izvjesni Gregg Bergersen, stručnjak za naoružanje koji je radio u agenciji ministarstva odbrane za vojnu saradnju koja koordinira prodaju američkog naoružanja u inozemstvu.

Sumnja se da je Bergersen kineskim agentima u Americi dostavio povjerljive dokumente o prodaji američkog naoružanja Tajvanu. U isto vrijeme, u Kaliforniji je uhapšen inženjer kineskog porijekla koji je svojevremeno radio za tvrtku Boeing, proizvođača aviona i drugih letjelica.

Dongfan Chung sumnjiči se za ekonomsku špijunažu, odnosno za krađu povjerljivih dokumenata u vezi s američkim projektom svemirskog raketoplana – također u korist Kine. Njujorški list piše da naoko dva hapšenja nisu povezana, ali činjenica da su vijesti o njima objavljene u isto vrijeme upućuje na mogućnost i da jesu.

Naime, i analitičar Pentagona i bivši inženjer Boeinga dostavljali su podatke dvojici u ponedjeljak uhapšenih kineskih agenata, naturaliziranih američkih državljana – kojima, ako sud ustanovi da su krivi za niz djela špijunaže, prijeti kazna doživotnog zatvora.

Analitičaru Pentagona, ako se dokaže da je predao agentima povjerljive dokumente, prijeti kazna zatvora od deset godina, a inžinjeru Boeinga, ako se dokažu sve tvrdnje, i do stotinu godina, piše New York Times.