Svijet
0

NYT: Neuspjeli summit odrazio duboke podjele u EU

NINA
Američki dnevni list New York Times donosi danas tekst o "udarcu Evropi" nakon neuspjeha najnovijeg summita Evropske unije u Bruxellesu.

Prema pisanju ovog lista, evropski čelnici otišli su kući posramljeni i bijesni, jer su domaća politika i nacionalni interesi porazili ideale žrtvovanja i solidarnosti.

Bitke oko proračuna i odbacivanje evropskog ustava u Francuskoj i Nizozemskoj, ocjenjuje Times, pobili su sve pretenzije o organizaciji sa zajedničkom vizijom.

Najneugodniji trenutak summita bio je kada je deset novih članica ponudilo da će odustati od dijela pomoći od Unije kako bi spasile evropski proračun. Neuspjeh summita pokazao je, piše Times, duboka razilaženja oko dvije suprotstavljene vizije Evrope.

Britanija želi Evropu s manje prepreka trgovini i zapošljavanju, kako bi bila konkurentniji novim ekonomskim silama poput Indije i Kine. No, Francuzi odbacuju tzv. anglo-saksonski model, te žele zaštititi svoj "socijalni model" koji nudi građanima ekonomsku sigurnost.

Međutim, britanski premijer Tony Blair, čija zemlja sljedeći mjesec preuzima predsjedanje Evropskom unijom, već je najavio da će iskoristiti tu priliku za promicanje reformi za koje se zauzima Britanija, piše New York Times.