Svijet
0

NYT: Evropske vlade protiv zahtjeva SAD-a za trgovinsku izolaciju Irana

FENA
Evropske vlade opiru se zahtjevima administracije predsjednika Georgea W. Busha da prekinu podržavati izvoz u Iran i da blokiraju transakcije i zamrznu imovinu nekih iranskih kompanija što prijeti stvaranju nove pukotine u odnosima SAD-a i Evrope oko Irana, piše The New York Times od utorka

Dužnosnici administracije kažu kako nova američka kampanja o smanjivanju izvoza u Iran i prekidu finansijskih transakcija ima za cilj dodatnu trgovinsku izolaciju, dok se pokazuju prvi znaci da je globalni pritisak nanio štetu iranskoj proizvodnji nafte i gospodarstvu. Pojavili su se i izvještaji o sve većem političkom nezadovoljstvu u Iranu.

Jedna od ironija takvog pritiska jest da su mnoge evropske banke same počele smanjivati volumen transakcija s Iranom, djelomično zbog toga što je američko ministarstvo financija zabranilo korištenje dolara u poslovanju s dvije vodeće iranske banke. Međutim, američki pritisak na evropske vlade znatno je manje uspješan, za razliku od banaka, kažu i američki i europski dužnosnici, prenosi VOA pisanje njujorškog dnevnika.

S američke strane čuje se da evropske vlade možda pomažu nezakonito poslovanje iranskim kompanijama, a američki ministar financija Henry Paulson je izjavio kako su Sjedinjene Države dale na uvid Europljanima podatke o najmanje 30 kompanija, koje služe kao paravani i koje su uključene u programe vezane uz naoružanje i terorizam, piše NYT.