Svijet
0

NYT: Dopredsjednik SAD-a Cheney kritizirao Rusiju u Vilniusu

FENA
New York Times izvještava u petak da je američki dopredsjednik Dick Cheney u četvrtak izrazio najsnažnije američke kritike Rusije do sada.

U govoru održanom u Vilniusu američki dopredsjednik je rekao da je ruska vlada «nepravedno i na neodgovarajući način ograničila» prava naroda te je sugerirao da vlada u Moskvi pokušava potkopati susjedne zemlje te da koristi ogromne rezerve nafte i plina kao sredstva zastrašivanja i ucjena.

Na upit novinara Bijele kuće riskira li se ovakvim komentarima zahlađivanje odnosa s Kremljom pred ključnu raspravu Vijeća sigurnosti u Iranu, jedan neimenovani američki dužnosnik je odgovorio: «Nikada nije dobro vrijeme.»

Washington Post javlja da je Senat u četvrtak ignorirao prijetnju vetom predsjednika Georgea W. Busha te je usvojio vanredni budžetski zakon za finansiranje vojnih operacija u Iraku i Afganistanu, te oporavak od uragana Katrina, ali i neke druge neplanirane troškove koje predsjednik, kako je najavio, neće odobriti.

Senat je, naime, između ostaloga, dodao sredstva za finansiranje gradnje autoceste na Havajima, zaštitu obala rijeke u Kaliforniji te naknadu šteta školjkarima na sjeveroistoku Sjedinjenih Država.

Predsjednik Bush je originalno tražio od Senata da odobri zakon vrijedan 92 milijarde i 200 miliona dolara, ali je usvojena verzija «teška» 109 milijardi dolara.

Pažnju američke javnosti na Capitol Hillu privlači i udes koji je skrivio demokratski kongresmen Patrick Kennedy, sin senatora Edwarda Kennedya.

Mlađi Kennedy se u kasne sate zabio svojim automobilom u sigurnosnu zapreku nadomak kongresnih zgrada, a policajci koji su izašli na mjesto nesreće posumnjali su da Kennedy nije trijezan.

Kako javlja Washington Post, policajci su uznemireni činjenicom da su ih njihovi nadležni spriječili da podrobnije istraže incident te zbog toga što su oni prevezli Kennedyja kući.

Kennedy nije podvrgnut alkotestu, što je navelo sindikat policajaca da objavi saopćenje kako je političar imao povlašteni tretman. Kennedy je potvrdio sudjelovanje u udesu te je saopćio da nije konzumirao alkohol već lijek za spavanje.