{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NYT: Demokrati koriste visoke cijene benzina u prilog svojih kampanja

F
21.4.2006. u 12:42
0
0
NYT: Demokrati koriste visoke cijene benzina u prilog svojih kampanja
0
NYT: Demokrati koriste visoke cijene benzina u prilog svojih kampanja
Demokrati koji se kandiduju za Kongres koriste visoke cijene benzina u svojoj kampanji za kongresne izbore, piše u petak "New York Times".
Dok su ove sedmice cijene probile granicu od tri dolara za galon (nešto manje od četiri litre) demokrati kritikuju republikance oko njihove energetske politike te šire u vezi sa smjerom kojim se kreće zemlja.

Dužnosnici u Odboru za kampanju demokratskih kandidata koji savjetuje kandidate objavili su memorandum u kojem savjetuju demokrate kako da iskoriste veće cijene benzina u svojim kampanjama.

U tom dokumentu stoji jedna od poruka koju bi trebalo prenijeti biračima: Amerikanci su umorni od davanja milijardi dolara poreznih olakšica energetskim kompanijama i stranim zemljama dok istovremeno plaćaju rekordne cijene na crpkama.

Republikanci su u ovom pitanju u defanzivi, piše "New York Times", i to u vrijeme kad računaju na ekonomiju kao jedan od izlaza za udaljavanje od drugih problema poput rata u Iraku.

U Washingtonu je, pak, provedeno istraživanje kojim je utvrđeno da su u 80 posto prometnih nezgoda vozači u trenutku udara nisu obraćali pažnju ili su pak bili pospani. Istraživanje je provedeno na temelju 43 hiljade sati snimljenog materijala pomoću stotinu kamera koje su godinu dana snimale što se događa na cestama.

Iz Uprave za sigurnost cestovnog prometa poručuju da navedeno istraživanje predstavlja poziv Amerikancima da obrate pažnju premda u 82 udesa koji su registrirani kamerama nije bilo žrtava.

Oko 20 posto udesa uzrokovano je pospanošću i to u ranim satima, kad mnogi građani pokušavaju stići do radnih mjesta prije gužve.

"Washington Post" navodi svjedočanstva nekih vozača koji su vidjeli druge kako, ne samo da telefoniraju, već za vrijeme vožnje lakiraju nokte i čitaju potpuno otvorene novine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: