Svijet
0

NYT: Danas rezultati Al-Zarqawijeve autopsije

FENA
Vodeći američki zapovjednik u Iraku general George Casey odbacio je kao izmišljeno svjedočenje jednoga navodnog iračkog očevica koji tvrdi da su američki vojnici na smrt zatukli Abu Musaba al-Zarqawija nakon bombaridanja kuće u kojoj se nalazio.

General Casey, kako u ponedjeljak javlja New York Times, izjavio je da su američki vojnici koji su stigli na mjesto događaja pokušali spasiti život Al-Zarqawiju, ali je ubrzo izdahnuo.

Drugi irački svjedok, Ali Abbas, kojeg je intervjuirala televizijska stanica na arapskom Al-Jazeera, rekao je da su američki vojnici razderali odjeću Al-Zarqawija u, kako on vjeruje, naporu da mu pomognu. Oni su mu donijeli i bocu vode koju nije htio uzeti.

Abbas tvrdi da su američki vojnici stavili lisičine iračkim policajcima na mjestu događaja, skinuli su im odore te ih pretražili.

Američki dužnosnici navode da je autopsija na Al-Zarqawijevom tijelu dovršena te da će rezultati biti objavljeni danas. Američki dužnosnici kažu kako se pouzdano zna da na njegovom tijelu nije bilo prostrijelnih rana.

Američka vojska ne zna je li se u trenutku bombardiranja Zarqawi nalazio unutar ili izvan napadnute kuće. Ta informacija mogla bi pojasniti kako se dogodilo da je on preživio napad, dok je pet drugih ljudi u kući poginulo na licu mjesta, stoji u New York Timesu.