{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NYT: Bushova administracija kritizira Putina zbog njegove politike

F
1.6.2007. u 20:07
0
0
NYT: Bushova administracija kritizira Putina zbog njegove politike
0
NYT: Bushova administracija kritizira Putina zbog njegove politike
Vladimir Putin
Glavni stručnjak za Rusiju u američkom State Departmentu, David Kramer, u četvrtak je iznio neuobičajeno oštru kritiku na račun ponašanja Moskve pod predsjednikom Vladimirom Putinom, opisujući kako Kremlj prijeti susjedima, ušutkava političke protivnike i guši građanska prava kod kuće, piše u petak The New York Times.
Komentari, koje je odobrila Bijela kuća, najnoviji su u razmjeni kritika između Washingtona i Moskve posljednjih dana. Iako je Bijela kuća ove sedmice objavila da će predsjednik George W. Bush biti domaćin Putinu na imanju njegovih roditelja u saveznoj državi Maine, Kramerov govor vjerovatno će pridonijeti napetosti u vrijeme kada u dijalogu između SAD i Rusije odjekuju najzajedljiviji tonovi od pada komunizma.

"Nikome ne činimo uslugu, a najmanje ruskom narodu i čak njegovoj vladi, suzdržavajući se da govorimo otvoreno ako je to nužno", kazao je Kramer, zamjenik pomoćnika državne tajnice za Evropu i Euroaziju, u govoru pred Vijećem za vanjske poslove grada Baltimorea, u državi Maryland.

Kramer je naglasio kako nedavne akcije Kremlja "odražavaju negativne trendove na planu ljudskih prava i demokracije u Rusiji" te kako "gušenje istinske opozicije, smanjivanje prava na javne proteste, sputavanje civilnog društva i opadanje medijskih sloboda predstavljaju ozbiljno nazadovanje".

Ističući kako je Rusija u proteklih 15 godina postala "slobodnija nego ikada prije u povijesti", Kramer je ocijenio kako je na planu unutarnje demokratizacije pod Putinovim vodstvom došlo do "višestrukog nazadovanja" navodeći primjere onemogućavanja djelovanja nevladinih organizacija koje zagovaraju demokraciju i slobodne izbore i "rastući pritisak na ruske novinare".

Nazadak Rusije u tim područjima uoči parlamentarnih i predsjedničkih izbora, po riječima američkog diplomata, nije slučajan, već je prije odraz nastojanja Kremlja da u punoj mjeri utječe na željeni rezultat izbora.

Kramer je također kritizirao "nasilničko ponašanje" Rusije u vanjskoj politici, uključujući prijetnje Moskve da će suspendirati svoje obaveze prema Sporazumu o konvencionalnim snagama u Evropi, koji među ostalim predviđa i povlačenje ruskih snaga stacioniranih u nezavisnoj Moldaviji, te ukidanje isporuka nafte i plina Ukrajini i Bjelorusiji prošle zime, što je izazvalo i poremećaje u opskrbi drugdje u Evropi.

Kramer je također naglasio kako SAD žele Rusiju "za partnera u svijetu" te naveo područja u kojima su odnosi pozitivni, kao što je borba protiv terorizma, zajednički napori za zaustavljanje nuklearnih ambicija Sjeverne Koreje i Irana, kao i zajedničke akcije u trgovini i ulaganjima.

Govoreći o najspornijem pitanju današnjih američko-ruskih odnosa, on je ponovio kako se Rusija ne treba bojati plana SAD o razmještaju 10 sustava antiraketnih presretača u Poljskoj i Češkoj Republici.

"Ti su sustavi namijenjeni zaštiti SAD-a i njegovih evropskih saveznika od raketnih prijetnji s Bliskog istoka.(...) To je vrlo skroman sustav koji ne predstavlja nikakvu prijetnju Rusiji", rekao je Kramer.

Za julski sastanak Bush - Putin u Kennebunkportu, u Maineu, ocijenio je kako će on biti "prilika da dvojica čelnika stave neka pitanja na sto, i oko nekih se slože, a oko drugih ne".

The New York Times ocjenjuje, kako prenosi Hina, kako s Kramerovim komentarima Bijela kuća nastavlja diplomatsku taktiku u kojoj najneugodnije poruke nekada prenose niže rangirani dužnosnici, kako bi se sačuvala veća sloboda djelovanja za kreatore politike u odnosima s njihovim kolegama. List navodi kako su dužnosnici administracije unaprijed podijelili novinarima kopije Kramerovog govora, pobrinuvši se da on dobije široki publicitet.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: