{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NYT: Američka vojska će objaviti da su iračke civile u Hadithi ubili marinci

F
26.5.2006. u 15:07
0
0
NYT: Američka vojska će objaviti da su iračke civile u Hadithi ubili marinci
0
NYT: Američka vojska će objaviti da su iračke civile u Hadithi ubili marinci
Istraga ubistva 24-ero iračkih civila u novembru prošle godine objavit će da je manji broj marinaca počinio ničim izazvano ubistvo civila, piše u petak New York Times.
Dvoje advokata uključenih u rasprave o odbrani pojedinačnih marinaca izjavili su da bi istrage mogle rezultirati podizanjem optužbi za ubistvo protiv njih.

Dokazi ukazuju na to da su civili u Hadithi, gradu u pokrajini Anbar, ubijeni tokom akcije manje grupe marinaca koja je trajala između tri i pet sati.

Oni su, piše Times pozivajući se na izvore u Kongresu i Pentagonu, ubili pet muškarca koji su stajali u blizini taksija na jednoj kontrolnoj tački, te su ušli u najmanje dva doma gdje su, među ostalima, ubili žene i djecu.

Američke oružane snage originalno su saopćile da su irački civili stradali u eksploziji bombe, a kasnije je saopćeno da su poginuli u unakrsnoj vatri.

U neuobičajenom znaku zabrinutosti na visokoj razini, iz Washingtona je za Irak otputovao zapovjednik marinaca, general Michael Hagee.

Američki oficir će održati niz govora vojnicima o važnosti pridržavanja međunarodnog prava i ratnih normi. U posebnoj pismenoj izjavi obavljenoj prije njegovog dolaska u Irak marinski general nije spominjao nijedan konkretni incident, piše New York Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: