Svijet
0

NVO traži od EU pritisak na Srbiju da nastavi saradnju s ICTY-em

FENA
Četiri nevladine organizacije iz Srbije uputile su pismo svim vodećim zvaničnicima vlada zemalja Evropske unije da bi izrazile duboku zabrinutost zbog nedavnih naznaka o mogućem prestanku insistiranja na konkretnoj saradnji Srbije s Haškim tribunalom kao preduslovom za nastavljanje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Evropska komisija suspendovala je te pregovore u maju 2006. zbog neuspješne saradnje Srbije sa Haškim tribunalom, pri tome naglašavajući neuspjeh u hapšenju bivšeg ratnog komandanta bosanskih Srba Ratka Mladića, navodi se u saopćenju beogradskog Centra za humanitarno pravo.

U februaru je Međunarodni sud pravde (ICJ) proglasio Srbiju krivom za neuspjeh u sprečavanju genocida u Srebrenici i neispunjavanje svoje pravne obaveze da kazni počinioce zločina. Nakon ove presude povlačenje pune podrške EU-a radu Haškog tribunala bilo bi posebno štetno, dodaje se pismu.

Suprotno svim nadanjima njemačkog predsjedavanja EU-om da bi presuda ICJ-a mogla "pomoći u zatvaranju bolnog historijskog poglavlja u regiji", srbijanska vlada proslavila je presudu nastavljajući s odbijanjem hapšenja ratnih zločinaca koji su učestvovali u genocidu, uključujući Ratka Mladića, navodi se dalje u pismu.

U pismu upućenom predstavnicima EU-a obrazlaže se kako bi Bruxelles trebalo da odoli iskušenju da se cjenka ključnim principima u razgovorima o završnom statusu Kosova.

"Time biste samo ojačali ekstremne nacionaliste, omeli sve pokušaje reformista da udalje zemlju od naslijeđa Miloševićevog režima i spriječili razvoj demokratske Srbije koja bi zavrijedila članstvo u EU-u", zaključuje se u pismu koje su potpisali Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Žene u crnom i Građanska inicijativa.