Svijet
0

Nuland: SAD traži 5.000 instruktora za afganistansku policiju

FENA
Ambasadorica SAD-a pri NATO-u Victoria Nuland zatražila je najmanje 5.000 instruktora za obuku afganistanske policije umjesto dosadašnjih 160, te se zauzela za ravnomjernu podjelu rizika među nacijama koje su vojno angažirane u toj zemlji.

"Raspolažemo sa samo 160 instruktora za obuku afganistanske policije, dok nam je potrebno najmanje 5.000", rekla je Nuland za njemački "Welt am Sonntag". Dodala je da "nije dovoljno vojnike obučavati samo u učionicama, kako sada radi Njemačka, već ići s njima na teren, uključujući i najopasnija područja na jugu i istoku Afganistana".

Nuland, koja je u četvrtak i petak u Berlinu tražila jačanje njemačkog angažmana u Afganistanu, uoči odluke Bundestaga o produženju mandata, pozvala je Njemačku da preuzme više rizika u obavljanju svoje zadaće, javila je u subotu Hina.

"U NATO-u, svi saveznici žele da se rizici misije u Afganistanu jednako podjele. Vrijeme je da njemačka vlada svom narodu objasni do koje je mjere već sada angažirana u Afganistanu", rekla je Nuland.

Oko 3.000 njemačkih vojnika raspoređeno je na sigurnijem sjeveru zemlje i u Kabulu, u okviru međunarodnih snaga (ISAF).