Nikolaj Makarov
0

Nuklearno oružje glavni faktor odvraćanja

FENA
Za rusku vojsku strateško nuklearno oružje je glavni faktor odvraćanja od vojnih prijetnji spolja, ono je to bilo i ostaje, izjavio je danas načelnik Generalštaba ruskih oružanih snaga Nikolaj Makarov, prenijeli su ruski mediji.

Ruski general nije isključio mogućnost da u skorijoj perspektivi nuklearno oružje ostane glavni stabilizirajući faktor i da će se njegov značaj povećati, prenio je Itar-Tass. Makarov je naveo da se "s jedne strane smanjuju čisto vojne prijetnje, ali se stalno pojavljuju nove“.

Prema njegovim riječima, Rusija može da primijeni nuklearno oružje u slučaju da agresija bude takvih razmjera da ju je nemoguće zaustaviti konvencionalnim sredstvima naoružanja, prenio je Interfaks.

Po završetku sjednice odbora ruske Dume (donjeg doma parlamenta) za odbranu i sigurnost, kao i za budžet i poreze, u Ministarstvu odbrane, Makarov je rekao da se završetak reformi Oružanih snaga planira za tri-četiri godine, odnosno do kraja 2012. godine.

Tokom reformi, namjera Rusije je da se formiraju kompaktne i mobilne oružane snage, koje su u stanju da "rješavaju čitav spektar zadataka u osiguranju bezbjednosti Rusije“, naveo je Makarov.

Govoreći o odnosima Rusije i NATO-a, načelnik Generalštaba ruske vojske je rekao da su problematična pitanja vezana za američki plan o razmještanju proturaketne odbrane u Evropi i za novi sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju.

Predsjednik odbora Dume za odbranu Viktor Zavarzin rekao je da je na sjednici zaključeno da je neophodno da odgovarajući odbori blisko sarađuju sa Ministarstvom odbrane. Ne želeći da iznosi detalje, Zavarzin je naveo da su odbori i Ministarstvo sačinili konkretne planove rada, prenio je Itar-Tass.

Ministar odbrane Rusije Anatolij Serđukov najavio je polovinom oktobra prošle godine početak nove etape reforme vojske, koje bi mogle da budu najradikalnija transformacija ruskog vojnog sistema poslije 1945. godine.

Glavni reformski pravci koje je najavio su, između ostalog, ubrzano smanjivanje broja pripadnika i oficira u Oružnim snagama, restrukturiranje oficirskog korpusa i centralizacija sistema za pripremu oficira, reorganizacija i smanjenje organa centralne vojne uprave, kao i reorganizacija zrakoplovno-desantne i kopnene vojske, kao i sistema pripreme rezervista.

Planirano je da se, umjesto do 2016., već do 2012. godine smanji broj vojnika sa sadašnjih 1,13 miliona pripadnika, na milion.