Iran
0

Nuklearno gorivo za reaktor u Teheranu za godinu dana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran će za godinu dana proizvesti nuklearno gorivo potrebno za medicinski reaktor u Teheranu, izjavio je šef iranskoga nuklearnog programa Ali Akbar Salehi.

Salehi je kazao da je Teheran do sada obogatio 25 kilograma urana do razine od 20 posto za ovaj reaktor, javila je iranska novinska agencija IRNA, a prenio Reuters.

"Proizvest ćemo sve gorivo potrebno za postrojenje u Teheranu za godinu dana", rekao je Salehi.

Ranije ovog mjeseca Iran je na jugu, u gradu Bushehru, otvorio svoju prvu nuklearnu elektranu, izgrađena uz pomoć Rusije koja će osiguravati i gorivo.

Kako bi umanjila zabrinutost zbog spornoga iranskog nuklearnog programa, Rusija će također preuzimati potrošene šipke s nuklearnim gorivom, koje bi mogle upotrijebljene za dobivanje plutonija koji se koristi u proizvodnji nuklearnog oružja.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmedinejad izjavio je ranije ovog mjeseca da će Iran prestati obogaćivati uran ako bude dobivao dovoljne količine nuklearnog goriva za svoj istraživački reaktor.

Zapadne zemlje strahuju da Iran radi na proizvodnji nuklearnog oružja, dok Teheran insistira na tome da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopsku namjenu.