Hillary Clinton
0

"Nuklearni program Sjeverne Koreje neprihvatljiv"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki državni sekretar Hillary Clinton izjavila je u ponedjeljak da je sjevernokorejski nuklearni program neprihvatljiv za SAD i da će Washington nastaviti da se zalaže za Korejski poluotok bez nuklearnog oružja.

"Naš cilj ostaje isti. Radit ćemo na tome da na Korejskom poluotoku ne bude nuklearnih programa", izjavila je ona na konferenciji za novinare u Belfastu reagirajući na vijest da je Sjeverna Koreja ispalila pet raketa kratkog dometa sa svoje istočne obale.

SAD i saveznici nastoje Sjevernoj Koreji pokazati da neće prihvatiti njezin nuklearni program, dodala je Clinton.

Američki državni sekretar danas putuje u Moskvu gdje će s ruskim dužnosnicima razgovarati i o nuklearnom programu Sjeverne Koreje.

Neimenovani dužnosnik iz ruskog ministarstva vanjskih poslova je u međuvremenu rekao da je sjevernokorejsko lansiranje raketa izazvalo nedoumicu u Moskvi i da dolazi u "nezgodnom trenutku".

"Ovo nije sasvim zgodno vrijeme kada se ulažu svi napori da se obnovi šestostrani (pregovarački) proces o nuklearnom problemu Korejskog poluotoka", rekao je taj diplomat.

Do testiranja raketa kratkog dometa došlo je nakon što je Pjongjang izjavio da je spreman obnoviti međunarodne pregovore o svome programu nuklearnog naoružanja, insistirajući da o tome prvo razgovara sa SAD-om.

Na sjevernom dijelu Korejskog poluotoka u aprilu je testirana raketa koja je navodno lansirala satelit, ali se smatra da je u pitanju bila raketa dugog dometa.

Mjesec dana kasnije, 25. maja, Pjongjang je izveo i podzemnu nuklearnu probu i testirao pet raketa zemlja-zrak. Vijeće sigurnosti UN-a je nakon toga donijelo odluku o jačanju sankcija protiv Sjeverne Koreje.

Početkom jula testirane su još četiri rakete kratkog dometa, a dva dana kasnije, 4. jula, na Dan nezavisnosti SAD-a, lansirano je sedam balističkih raketa.