Hillary Clinton
0

Nuklearni pregovori sa S. Korejom se komplikuju zbog pitanja nasljednika

FENA
Foto: AFP/Pool
Foto: AFP/Pool
Američka državna tajnica Hillary Clinton ocijenila je u petak u Seulu da neizvjestost oko nasljednika prve sjevernokorejske ličnosti Kim Jong Ila komplikuje razgovore o nuklearnom razoružanju.

"Kad planirate buduće odnose s nekom vladom koja nema jasnog nasljednika, jer Sjeverna Koreja nema potpredsjednika ni premijera, onda se s pravom imate čime zabrinuti", rekla je Clinton na konferenciji za štampu u Seulu, gdje se nalazi u posjeti u okviru turneje po Aziji.

"Međutim, mi ćemo razgovarati s aktuelnom vladom, tražeći odmah od komunističkoga režima da poštuje svoje obaveze u domenu nuklearnog razoružanja."

Ona je izjavila da se odnosi Sjedinjenih Država sa Sjevernom Korejom neće popraviti sve dok Pjongjang odbija da stupi u dijalog sa svojim južnim susjedom.

Dodala je da Washington namjerava ponovo dovesti Sjevernu Koreju na pregovore o njenom nuklearnom programu.

Clinton je sugerirala da bi Sjeverna Koreja mogla odabrati tvrdu liniju u pregovorima o nuklearnom razoružanju zbog unutarnje borbe za nasljednika Kim Jong Ila, koji je prošle godine imao moždani udar.

Ovo je prvi put da je Clinton spomenula pitanje nasljednika kao evidentan uzrok ćorsokaka pregovora ušestero za demontiranje sjevernokorejskih atomskih postrojenja.

"Mislim da je ovo posebno značajan period za Južnu Koreju koja se suočava s mnogobrojnim problemima zbog onoga što se dešava u Sjevernoj Koreji, a to je pitanje nasljednika, šta to znači za nju", rekla je američka državna tajnica.