Svijet
0

Nuklearne bojeve glave nad Amerikom

FENA
Američki strateški bombarder B52 prokrstario je prošle sedmice iznad nekoliko država SAD greškom naoružan nuklearnim bojevim glavama, potvrdio je u srijedu Pentagon, navodeći da je ratno zrakoplovstvo pokrenulo istragu o tom incidentu i da je, za sada, suspendiran jedan oficir.

Šest bojevih glava, koje su nekoliko sati "visile" nad Amerikom, izazvalo je pravu paniku u Washingtonu, te su o incidentu hitno obaviješteni predsjednik George Bush i ministar odbrane Robert Gates, koji je odmah zatražio izvještaj o istrazi u ratnom zrakoplovstvu.

"Nijednog trenutka građani nisu bili u opasnosti", izjavio je portparol Pentagona Joff Morel.

Takav odgovor, međutim, nije zadovoljio predstavnike kongresnih komiteta za oružane snage, koji su čitav događaj opisali kao "jako uznemirujući" i zatražili dodatne podatke od vojske, uključujući izvještaj o okolnostima koje su dovele do toga da se na bombarder greškom postave nuklearne bojeve glave.

Strateški bombarder B52 je 30. augusta nekoliko sati krstario iznad širokog pojasa SAD, od Louisiane i Ohia, noseći krstareće projektile (ACM) naoružane nuklearnim bojevim glavama. Problem predstavlja i činjenica da se radi o raketama starije generacije, koje su povučene iz upotrebe.

Zbog toga je smijenjen oficir zadužen za naoružavanje bombardera, a posadi aviona B52 do daljnjeg je zabranjeno da leti i da dolazi u dodir s bilo kakvom municijom.

Današnji Daily Telegraph piše da Amerika već decenijama strahuje od mogućnosti da nuklearno oružje dospije u pogrešene ruke, što bi imalo katastrofalne posledice.

No, prošle sedmice ti strahovi pretvorili su se u farsu kada je američko ratno zrakoplovstvo u američki zračni prostor poslalo rakete sa šest nuklearnih bojevih glava a da toga uopće nije bilo svjesno.

Na sreću, tri i po sata kasnije rakete su ponovo bile na zemlji.

Do zbrke je došlo kada je bombarder B52 napustio vojnu bazu u Sjevernoj Dakoti a da prethodno tamo, kao što je trebalo, nije ostavio bombe jačine 5 do 150 kilotona, odnosno 15 puta jače od one koja je razorila Hirošimu.

Iako, kako piše Daily Telegraph, američki vojni zvaničnici tvrde da nije postojala opasnost od detonacije, čak i da se avion srušio, bit će pokrenuta istraga koja bi trebalo da utvrdi zbog čega se posada aviona nije pridržavala strogih pravila i procedura za nošenje nuklearnog tereta, piše list.