Günter Ettinger
0

"Nuklearna kriza u Japanu je u Božijim rukama"

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Na ocjenu povjerenika Evropske unije (EU) za energetiku Güntera Ettingera da je nuklearna kriza u Japanu sada u "Božijim rukama" i da je nuklearka Fukushima, oštećena u razornom potresu, "van kontrole", globalne berze su reagovale na alarmantan način, prenio je u četvrtak EU Observer.

Obraćajući se Odboru Evropskog parlamenta (EP) za pitanja zaštite prirodne okoline, Ettinger je izrazio iznenađenje zbog, kako je rekao, "nevjerovatnih surogat metoda" koje japanski tehničari primjenjuju kako bi spriječili dalju katastrofu u Fukushimi.

  • To mjesto (Fukushima) je van kontrole, rekao je Ettinger u EP-u, dan nakon što je izjavio da se Japan suočava s "apokalipsom".

EU Observer prenosi da su globalne berze na alarmantan način reagovale na komentare Etingera, iako je njegova glasnogovornica razjasnila da oni nisu bili zasnovani na nekim novim informacijama iz Japana.

Evropska komisija (EK) je potvrdila da je od država članica EU-a tražila da provjere nivo radioaktivnosti u prehrambenim proizvodima koji se uvoze iz Japana, iako je uvoz iz ove zemlje na godišnjem nivou relativno nizak i dostiže oko 65 miliona eura. Uvozi se prevashodno voće, povrće i riba.

Maksimalni nivo radioaktivnosti u prehrambenim proizvodima koji se uvoze u EU fiksirani su poslije nuklearne katastrofe u Černobilju, 1986. godine.