{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nuklearna katastrofa u Japanu neće imati efekte u Evropi"

F
17.3.2011. u 13:06
0
4
"Nuklearna katastrofa u Japanu neće imati efekte u Evropi"
0
"Nuklearna katastrofa u Japanu neće imati efekte u Evropi"
Foto: Reuters
Nuklearna katastrofa u Japanu neće imati bilo kakve efekte na rast radijacije u Mađarskoj i Evropi i nema potrebe da se zaustavi rad nuklearnih elektrana, ocijenio je u četvrtak Atila Asodi direktor mađarskog Instituta za nuklearne nauke pri budimpeštanskom Tehničkom univerzitetu.
- Šest dana poslije havarije i dalje tvrdim da neće biti bilo kakvih radioaktivnih posljedica u Evropi, rekao je Asodi u izjavi mađarskoj agencija MTI.

- Nema indicija o potrebi da se zaustavi proizvodnja elektične enegije, rekao je mađarski nuklerani stručnjak, uprkos tragediji u Japanu.

- Nuklearna energija će nastaviti da ima dugoročnu ulogu u proizvodnji električne energije, tvrdi Asodi.

MTI podsjeća da je mađarski ministar vanjskih poslova Janoš Martonji u srijedu izjavio da vlada do sada nije donijela bilo kakvu odluku o preispitivanju dužine vijeka trajanja nuklearne elektrane "Pakš" na Dunavu, u blizini granice s Hrvatskom.

- Svejedno, "neizbježna odluka" vezana za nuklearnu energiju mora da bude preduzeta širom svijeta, uključujući i Mađarsku, rekao je ministar i pozvao na vanrednu procjenu sigurnosnih uslova u nuklearnoj elektrani "Pakš" koju bi nadgledali nezavisni eksperti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: