Mađarski stručnjak
0

"Nuklearna katastrofa u Japanu neće imati efekte u Evropi"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nuklearna katastrofa u Japanu neće imati bilo kakve efekte na rast radijacije u Mađarskoj i Evropi i nema potrebe da se zaustavi rad nuklearnih elektrana, ocijenio je u četvrtak Atila Asodi direktor mađarskog Instituta za nuklearne nauke pri budimpeštanskom Tehničkom univerzitetu.
  • Šest dana poslije havarije i dalje tvrdim da neće biti bilo kakvih radioaktivnih posljedica u Evropi, rekao je Asodi u izjavi mađarskoj agencija MTI.

  • Nema indicija o potrebi da se zaustavi proizvodnja elektične enegije, rekao je mađarski nuklerani stručnjak, uprkos tragediji u Japanu.

  • Nuklearna energija će nastaviti da ima dugoročnu ulogu u proizvodnji električne energije, tvrdi Asodi.

MTI podsjeća da je mađarski ministar vanjskih poslova Janoš Martonji u srijedu izjavio da vlada do sada nije donijela bilo kakvu odluku o preispitivanju dužine vijeka trajanja nuklearne elektrane "Pakš" na Dunavu, u blizini granice s Hrvatskom.

  • Svejedno, "neizbježna odluka" vezana za nuklearnu energiju mora da bude preduzeta širom svijeta, uključujući i Mađarsku, rekao je ministar i pozvao na vanrednu procjenu sigurnosnih uslova u nuklearnoj elektrani "Pakš" koju bi nadgledali nezavisni eksperti.