Svijet
0

Novosadski list: Srbija u EU neće još najmanje 10 godina

FENA
Srbija u Europsku uniju neće ući još najmanje 10 godina, izjavio za novosadski "Građanski list" (GL) od subote stručnjak Svjetske banke Branko Milanović.

Ističući "veliki pesimizam" glede brzine pridruživanja Srbije EU, Milanović je rekao da ova zemlja na to ne može računati dok ne prizna, "sada već izvjesnu", neovisnost Kosova.

"Službena politika EU jest da prihvaća države koje imaju sređene odnose sa svojim susjedima i sigurno će se takav uvjet tražiti i od Srbije. Jednostavno ne vidim da će bilo koja politička stranka u Srbiji, koja je blizu vlasti, takav uvjet prihvatiti", ocijenio je Milanović.

Prema njegovim riječima, drugi problem je što u EU vladaju "pesimizam i cinizam" prema daljem širenju.

Ocijenio je da to znači da će EU biti zatvorena za dalje širenje "bar desetljeće, ako ne i dulje".

Govoreći o posljedicama vladavine Slobodana Miloševića, stručnjak Svjetske banke je ocijenio da su sve zemlje u regiji, osim Makedonije, danas su u istoj ili nešto boljoj poziciji glede prosječnog životnog standarda, nego prije tranzicije, dok je Srbija "u značajno goroj" poziciji.

Milanović je kazao kako suočavanje s prošlošću u Srbiji ide veoma teško i zbog toga što ona, iako poražena strana, nije poražena tako potpuno kako su to bili Njemačka ili Japan poslije Drugog svjetskog rata.

"Osim toga, Njemačka i Japan bili su ne samo razvijenije zemlje s mnogo širom obrazovanom srednjom klasom, već su odmah bile uključene u novi antisovjetski blok. Srbija je ostala potpuno neintegrirana, sama sa sobom", zaključio je za GL Branko Milanović.