Svijet
0

Novogodišnje nasilje u Afganistanu - ubijeno 19 ljudi

Klix.ba
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U eksplozijama bombi pokraj cesti i vojnim operacijama u Afganistanu ubijeno je 19 ljudi, dok se rekordno nasilje zabilježeno u 2007. nastavilo i u novoj godini, saopćili su zvančnici u srijedu.

Afganistanski i strani vojnici ubili su sedam osumnjičenih talibanskih boraca u južnom Afganistanu u utorak, dok su u eksploziji bombe podmetnute pokraj puta u istočnoj pokrajini Khost ubijena dva afganistanska zaštitara koja su radila u američkoj vojnoj bazi, navodi se u saopćenju ministarstva odbrane.

Još pet militanata ubijeno je u odvojenim incidentima kada su bombe koje su podmetali pokraj puta eksplodirale prije vremena, saopćilo je mininistarstvo.

Talibanski militanti ubili su afganistanskoga vojnog oficira i ranili još jednog u području Sarkono, u pokrajini Helmand, navodi se u saopćenju.

Policija u Khostu ubila je potencijalnog bombaša samoubicu dok je nosio ručne bombe kada je pokušao proći kroz kontrolni punkt u utorak, saopćio je Wazir Pacha, glasnogovornik policijskog načelnika Khosta.

U eksploziji bombe pored puta ubijena su dva pogranična policajaca u pokrajini Kandahar, saopćio je general Abdul Razik.

Afganistan je zabilježio rekordno nasilje u 2007. godini u kojem je ubijeno više od 6.500 ljudi, sudeći po brojkama Associated Pressa zasnovanim na statistici zapadnih i afganistanskih zvaničnika.

Afganistanski i strani vojnici ubili su osam osumnjičenih militanata u području Musa Qala, u pokrajini Helmand, navodi se u saopćenju.

Helmand, najveća svjetska regija za uzgoj maka za proizvodnju opijuma, poprište je najtežeg nasilja u Afganistanu u prošloj godini.

Britanski, američki i afganistanski vojnici prisilili su talibane na bijeg iz grada Musa Qala prošlog mjeseca. Militanti su držali grad i okolna područja pod kontrolom više od deset mjeseci.

Zaštitari su putovali iz oblasti Yaqoubi pokrajine Khost kada je eksplozija bombe podmetnute pokraj puta zahvatila njihovo vozilo, kazao je Pacha.