ICTY
0

Novo sudsko vijeće za Radovana Karadžića

FENA
Predsjednik Međunarodnoga krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Patrick Robinson odredio je novo sudsko vijeće za suđenje bivšem predsjedniku Republike srpske Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid i zločine protiv čovečnosti počinjene u BiH 1992.–1995. godine.

Prema odluci objavljenoj u ponedjeljak sudskim vijećem će predsjedavati O-Gon Kwon iz Južne Koreje, a članovi će biti Howard Morrison, novi sudac iz Velike Britanije, i Melville Baird s Trinidada.

Rezervna sutkinja na suđenju Karadžiću bit će Flavia Lattanzi iz Italije.

Datum početka suđenja Karadžiću još nije određen, ali se očekuje da će predsjedavajući sudac Kwon o tome razgovarati sa stranama u postupku na statusnoj konferenciji u utorak.

Dosadašnji pretprocesni sudac Iain Bonomy ranije je nagovijestio da bi proces mogao početi ovog mjeseca.

Britanski sudac Bonomy nedavno je napustio ICTY iz osobnih razloga. U vijeću suca Bonomyja bili su još Christoph Flüggeiz Njemačke i Michèle Picard iz Francuske.

Sudac Flügge trenutno je član pretresnog vijeća na suđenju umirovljenom generalu MUP-a Srbije Vlastimiru Đorđeviću, a sutkinja Picard je angažirana u procesima protiv nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića, i protiv bivšeg šefa SDB-a Srbije Jovice Stanišića, prenijela je Beta.