Svijet
0

Novo ratno vijeće u borbi protiv Al-Qaide

FENA
Irački premijer Nuri al-Maliki okupio je ponovo u četvrtak "ratno vijeće" radi razmatranja situacije u Mosulu, na sjeveru zemlje, obećavši da će odatle protjerati ekstremiste al-Qaide, koji su se tu učvrstili, saopćio je premijerov kabinet.

Na današnjem sastanku okupili su se potpredsjednik Tarek al-Hashemi, ministri unutarnjih poslova i odbrane, guverner provincije Ninive, čiji je glavni grad Mosul, te vojni zvaničnici.

Maliki je 2. februara objavio pokretanje "odlučujuće bitke protiv terorizma" u cijeloj provinciji Ninive, posebno u Mossulu, 370 km sjeverno od Bagdada.

U Mosulu su se okupili glavni američki i irački vojni dužnosnici, među njima i vrhovni američki vođa general David Petraeus i irački savjetnik za nacionalnu sigurnost Muaffak al-Roubaie.

Američki komandant smatra da je Mossul, treći grad u zemlji, epicentar njegove borbe protiv iračkih saveznika Ossame bin Ladena.

Premijer je već 25. januara obećao "konačnu bitku" protiv al-Qaide i naredno pokretanje "odlučujuće ofanzive" u Mossulu.

Stanovnici već prave zalihe hrane i najbitnijih dobara u očekivanju "direktne ofanzive" iračkih snaga sigurnosti protiv ove ekstremne organizacije.