Afganistan
0

Novo pravilo o prebrojavanju glasova ide u prilog Karzaiju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Komisija za izborne žalbe u Afganistanu tretirat će predsjedničke kandidate kao podjednako sumnjive u slučajevima koji ukazuju na izbornu krađu, saopćeno je u Kabulu.

Ta odluka bi mogla da osigura pobjedu Hamida Karzaija.

Prema preliminiarnim rezultatima, dosadašnji predsjednik Karzai dobio je 54,6 posto glasova na izborima 20. augusta, ali komisija koja radi pod okriljem UN-a je naložila da 12 posto glasova bude ponovo prebrojano, pošto su nađeni "jasni i ubjedljivi dokazi o prevari."

Karazai bi morao da se takmiči sa svojim glavnim protivnikom, bivšim ministrom vanjskih poslova Abdulaha Abdulaha u drugom krugu ukoliko, poslije istrage o krađi, bude imao manje od 50 posto glasova.

Da bi se to dogodilo, Komisija za žalbe bi morala da zaključi da je mnogo više glasova za Karzaija nevalidno nego za Abdulaha.

Međutim, komisija je u ponedjeljak objavila pravilo po kome će glasovi za pojedine kandidate biti poništeni proporcionalno ukupnom broju glasova koje su dobili u spornim glasačkim kutijama, bez obzira koji je kandidat izvršio izbornu krađu.

Ovakva računica ide u prilog Karzaiju.

  • Komisija za izborne žalbe će odlučiti do koje su mjere njeni nalazi na određenom broju uzoraka utiču na ukupne rezultate predsjedničkih izbora, navedeno je u saopćenju tog tijela.

Šefa pomenute komisije za žalbe imenovao je izaslanik UN-a za Afganistan Kai Eide. Njegov zamjenik, američki diplomata Peter Galbraith, koji je prošle nedjelje smjenjen s te dužnosti, tvrdi da su u UN-u ignorisale masovnu krađu na predsjedničkim izborima u Afganistanu u prilog Karzaija, a njemu poručile da o tome ne govori u javnosti.

Karzai je priznao da je došlo do izvjesne krađe, ali tvrdi da zapadni funkcioneri i mediji pretijeruju u procjenama razmjera izborne krađe.

Jedan od glavnih prioriteta američke vanjske politike je sređivanje situacije u Afganistanu, a Washingtonu je za to potreban "legitiman partner", napisao je Peter Galbraith u autorskom tekstu za The Washington Post.