Svijet
0

Novo pomjeranje tla u Kini

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Broj poginulih u razornom potresu koji je pogodio kinesku pokrajinu Sečuan 12. maja povećan je na 51.515, nestalo je 29.328 osoba, a povrijeđena je 288.431 osoba, saopćila je u četvrtak kineska vlada.

Time je broj žrtava potresa, čija je jačina bila osam stepeni na Richterovoj skali, povećan za 9.798, prenijela je kineska državna agencija Xinhua.

U Kini su u četvrtak okončana tri dana nacionalne žalosti za žrtvama potresa i nastavljen je put olimpijske baklje ka Pekingu, javlja BBC.

U međuvremenu je američki Seizmološki opservatorij saopćio da je u četvrtak registrirano novo pomjeranje tla jačine 4,5 stepeni Richterove skale, u zoni ranijeg potresa na jugozapadu Kine, prenosi DPA.

Kineski zvaničnici rekli su da trenutno nastoje pronaći smještaj za oko pet miliona ljudi koji su izgubili svoje domove u potresu, javlja BBC.

Vlada u Kini zatražila je od svih svojih ministarstava da smanje potrošnju za pet posto kako bi se oslobodila sredstva za obnovu područja pogođenih potresom za koja je potrebno izdvojiti, prema prvim procjenama oko 10 milijardi dolara.

Upućen je poziv za pomoć u šatorima za privremeni smeštaj preživjelih, ali je istovremeno upozoreno da će svaki vid korupcije u procesu dostavljanja pomoći biti najstrože kažnjen.

Spasioci su danas, 10 dana nakon potresa, iz ruševina jedne elektrane u Hongbaju spasili jednu ženu. Kineskinja je pronađena u tunelu elektrane i ima brojne prijelome, mada nije životno ugrožena.

Prije dva dana iz ruševina hidroelektrane Jingsiu Bej živ je izvučen Ma Yuanjiang (31), jedan od rukovodilaca elektrane.

Spasioci se još uvijek probijaju do nekih manjih naselja koja su odsečena od ostatka svijeta zbog odrona zemljišta nastalih tokom potresa koji je prije 10 dana pogodio jugozapadni dio Kine.