Svijet
0

Novo pogoršanje Suhartovog zdravstvenog stanja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zdravstveno stanje 86-godišnjeg bivšeg indonezijskog diktatora Suharta pogoršalo se u srijedu, s eventualno smrtonosnom infekcijom koja se širi njegovim tijelom, saopćili su njegovi doktori.

Suharto, koji je brutalno vladao zemljom 32 godine dok nije svrgnut prije decenije u prodemokratskom ustanku, također ima probleme s probavnim traktom i ozbiljnu upalu pluća, saopćio je dr. Joko Raharjo, član predsjedničkog medicinskog tima, javio je AP.

"Pokušavamo pronaći i otkriti bakteriju i liječiti ga odgovarajućim antibioticima, ali ne možemo garantovati da će to imati uspjeha. Nismo zadovoljni njegovim današnjim stanjem", izjavio je on novinarima.

Suharto, koji je hitno prebačen u bolnicu zbog anemije i opasno slabog srčanog ritma 4. januara, pretrpio je višestruko zatajenje organa i stavljen je na respirator i mašinu za dijalizu i hranjen je infuzijom.

"Pojavile su se nove infekcije u nekoliko dijelova njegovog tijela. Povećana sepsa prijeti mu životu", izjavio je dr. Marjo Subiandono.

Sedmicu dana nakon što je primljen u bolnicu Pertamina u prijestonici, Džakarti, njegovo srce nakratko je prestalo kucati, a ljekari su privatno tvrdili da je na rubu smrti.

Počele su i pripreme za državnu sahranu.

Prošlog su vikenda doktori bili mnogo optimističniji, tvrdeći kako se desio "čudesan oporavak", jer je Suharto govorio, jeo, pa čak i micao rukama.

U srijedu se, međutim, njegovo stanje pogoršalo i doktori su izjavili kako su testovi pokazali "sistematsku infekciju".

Takva infekcija, ili sepsa, posebno je opasna za starce i pacijente u kritičnom stanju.

"Njegovo stanje se pogoršalo jutros jer mu se tečnost nakupila u plućima i upala se proširila na oba plućna krila", izjavio je drugi ljekar, dr. Hadiarto Mangunnegoro.