Druga posjeta u 70 godina
40

Novo poglavlje: Erdogan u historijskoj posjeti Grčkoj, očekuje se restart odnosa

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Turski predsjednik Tayyip Erdogan stigao je u Atinu s izaslanstvom ministara na sastanke s grčkim kolegama za koje se obje zemlje nadaju da mogu okrenuti novu stranicu u odnosima nakon godina tenzija.

Grčka i Turska, susjedi i saveznici u NATO-u, desetljećima su u sukobu oko pitanja uključujući gdje počinju i završavaju njihovi kontinentalni pojasi, energetski resursi, preleti Egejskog mora i etnički podijeljen Kipar.

Dospjeli su na rub rata 1990-ih, a proteklih su se godina svađali oko energetskih resursa u istočnom Sredozemlju, odbrambenih pitanja, migracija i nabave borbenih abiona, što je zaustavilo diplomatske razgovore.

Odnosi su se poboljšali nakon što je Grčka poslala pomoć Turskoj nakon razornog potresa u februaru. Ovogodišnji ponovni izbori Erdogana i grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa također su ublažili politički pritisak i omogućili im da suparništvo ostave po strani.

"Želimo staviti naglasak na pozitivnu agendu koja je obostrano korisna", rekao je dužnosnik grčke vlade uoči petog Grčko-turskog vijeća za saradnju na visokom nivou.

Erdogana su na početku posjete dočekali grčki ministar vanjskih poslova George Gerapetritis i drugi dužnosnici na međunarodnom aerodromu u Atini.

Očekuje se da će se sastati s grčkom predsjednicom Katerinom Sakellaropoulou i Mitsotakisom. Bit će to treći sastanak lidera od jula, kada su se složili nastaviti razgovore na svim nivoima.

"Nema problema koji ne možemo riješiti dijalogom na temelju uzajamne dobre volje", rekao je Erdogan grčkim novinama Kathimerini u intervjuu prije svoje posjete.

Sastanci će rezultirati zajedničkom deklaracijom i sporazumima u sektorima uključujući ekonomiju, zdravstvo, obrazovanje, poljoprivredu, migracije i turizam, prema vladinim dužnosnicima.

Grčka je dobila dopuštenje Evropske unije da ponovno omogući turskim državljanima da podnose zahtjev za sedmodnevnu turističku vizu za 10 otoka u blizini turske obale, što se očekuje da će biti objavljeno tokom posjeta, kao dokaz dobre volje, rekli su dužnosnici.

Turska već više od dva desetljeća traži članstvo u EU. Nakon dužničke krize koja je uzdrmala eurozonu, Grčka želi ponovno zauzeti svoje uporište i pojaviti se kao stub stabilnosti u promjenjivom geopolitičkom krajoliku zbog rata u Ukrajini i sukoba u Gazi.