Tunis
0

Novinaru šest mjeseci zatvora zbog napada na ženu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sud u Tunisu izrekao je u četvrtak zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci novinaru Taufiku Ben Briku zbog napada na jednu ženu, u slučaju koji mnoge grupe za odbranu ljudskih prava smatraju pokušajem da se uguši svaka kritika na račun tuniskih vlasti.
  • Ben Brik će u zatvoru provesti šest mjeseci. Tri mjeseca po osnovu optužbe za napad, dva mjeseca zbog nanošenja štete tuđoj imovini i jedan mjesec zbog kršenja etike, izjavila je za Reuters Radija Nasraui, jedan od advokata optuženog.

Ben Brik je uhapšen i optužen pošto je jedna žena policiji prijavila da ju je novinar, tokom rasprave na ulici, napao i oštetio njen automobil.

Advokati odbrane, međutim, tvrde da je u pitanju bila tajna policijska operacija kako bi se uhvatio 49-godišnji novinar, oštri kritičar predsjednika Zine al-Abidine Ben Alija.

Slučaj je poprimio šire razmjere kada je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner u izjavi za jednu francusku radio stanicu rekao da je razočaran zbog hapšenja poznatog novinara, što je predsjednik Ben Ali, koji se na vlasti nalazi već 22 godine, opisao kao "vanjsko miješanje" u unutarnja pitanja Tunisa.

Međunarodne grupe za slobodu štampe ističu da je sudski proces protiv Ben Brika zasnovan na izmišljenim optužbama kako bi se novinar kaznio zbog kritike na račun lidera ove zemlje. Tuniski zvaničnici, međutim, poriču ovakve tvrdnje.

Ben Brik je do sada objavio brojne članke o teškoj ekomonskoj situaciji, političkoj korupciji i uskraćivanju slobode govora u Tunisu, prenosi Tanjug.