"George Polk"
0

VIDEO / Novinarska nagrada za snimak smrti Iranke Nede

FENA
Nepoznate osobe koji su kamerom snimili šokantno umiranje 26-godišnje Iranke Nede Agha-Soltan, ustrijeljene na protestu u Teheranu, te snimku objavili na YouTube-u, u utorak su nagrađeni prestižnom američkom novinarskom nagradom George Polk.

Univerzitet Long Island, koje dodjeljuje nagradu, u obrazloženju je navelo da se nagradom George Polk za videografiju 2009., odaje priznanje naporima ljudi koji su snimili smrt Nede Agha-Soltan i prijenijeli snimku na internet, objavile su američke TV mreže, prenosi Hina.

  • Tu su video snimku vidjeli milioni i ona je postala simbol iranskog otpora, rekao je John Darnton, kustos George Polk nagrade.

  • Ova nagrada slavi činjenicu da u današnjem svijetu hrabar očevidac s kamerom u mobitelu može koristiti „video-sharing“ i online socijalne mreže za dostavu vijesti, kazao je Darnton.

Među ostalim su dobitnicima nagrade George Polk za 2009., izvještač The New York Timesa, David Rohde za seriju članaka o boravku u zatočeništvu talibana, te David Grann iz The New Yorkera za priču o pogubljenju nevino optuženoga.

CBS-ova emisija "60 Minutes", najgledanija informativna emisija u SAD-u, nagrađena je za izvještaj Steve Krofta "Cijena nafte" iz januaru 2009., u kojem je pokazao da su spekulacije Wall Streeta, a ne ponuda i potražnja, doveli do divljih fluktuacija u cijeni nafte. To je peta nagrada Polk za CBS i njegove novinare.

Nagrade su ustanovljene u spomen na George Polka, CBS-ova reportera koji je ubijen je 1948., dok je pratio građanski rat u Grčkoj.

Svečana dodjela nagrada održat će se u newyorškom hotelu Rosevelt 7. aprila.