Iran
0

Novinarki godina dana zatvora i 30 godina zabrane rada

FENA
rotest pred iranskom ambasadom u Parizu (Foto: AFP)
rotest pred iranskom ambasadom u Parizu (Foto: AFP)
Slavna iranska reformatorska novinarka Jila Baniyaghoob osuđena je na godinu dana zatvora i 30 godina zabrane obavljanja novinarskog posla, objavio je u srijedu umjereni dnevni list Shargh.

Tridesetdevetogodišnja Jila Baniyaghoob je radila za mnoge reformatorske novine koje su posljednjih godina bile zabranjene.

Uhapšena je 20. juna 2009. godine zajedno sa suprugom, nakon osporavanog reizbora predsjednika Mahmouda Ahmadinejada, a dva mjeseca kasnije oslobođena uz kauciju.

Osuđena je zbog "širenja propagande protiv islamskog režima" zbog pisanja tokom predsjedničke kampanje 2009. godine i protest u kojim je učestvovala, navodi se na internet stranici opozicije Kaleme.com.

Njen advoat Farideh Gheirat je izjavio da će se ona "žaliti na ovu iznenađujuću presudu", javila je agencija Ilna.

Baniyaghoob je 2009. godine dobila nagradu za novinarsku hrabrost International Women's Media Foundation, sa sjedištem u SAD-u.

Njen suprug Bahman Ahmadi Amoui, također novinar, osuđen je nedavno u žalbenom postupku na pet godina strogog zatvora zbog članaka objavljenih u reformatorskim novinama.

Deseci novinara su uhapšeni poslije izbora predsjednika Mahmouda Ahmadinejada u junu 2009. godine, koji je opozicija osporavala zbog velikih prevara, podsjeća AFP.

Mnogi od njih su osuđeni na teške zatvorske kazne.