IPI
0

Novinarka Lydia Cacho "heroina slobode štampe"

FENA
Lydia Cacho (Foto: Express.be)
Lydia Cacho (Foto: Express.be)
Međunarodni institut za štampu (IPI) imenovao je u četvrtak novinarku i borca za ljudska prava Meksikanku Lydiju Cacho Ribeiro za 55. "heroinu slobode štampe u svijetu".

Lydia Cacho Ribeiro, rođena 1963. godine, nezavisna je novinarka sa sjedištem u Cancunu, u Meksiku. Redovno piše o porodičnom nasilju, prostituciji i organiziranom zločinu ističući nekažnjenost koju uživaju zvaničnci, zbog čega je policija loše postupala s njom i zbog čega je dobivala prijetnje smrću.

"Novinarstvo je svjetiljka koja obasjava stvarnost i naš je posao osigurati da ono nastavi svijetliti zahvaljujući profesionalizmu, etici i volji da se prenosi govor ljudi", izjavila je meksička novinarka na vijest o naimenovanju, navodi se u saopćenju IPI-ja sa sjedištem u Beču, prenio je AFP.

"Lydia Cacho je pokazala da je pošteno i precizno novinarstvo važno zato što ljudima daje moć da zahtijevaju poštivanje svojih prava", izjavila je pomoćnica direktora IPI-a Alison Bethel.

Lydia Cacho Ribeiro će biti odlikovana u septembru, na svjetskom kongresu IPI-ja u Beču i Bratislavi, kada se slavi 60 godina Instituta.

IPI će do održavanja kongresa svaki mjesec imenovati "heroja slobode štampe u svijetu" i nagraditi 60 laureata u septembru.