Vijeće Evrope
0

"Novinari i mediji su temelj demokratije"

FENA
Međunarodni dan slobode štampe podsjeća nas da su novinari i mediji vitalni temeljac demokratije, izjavio je u petak Andrew McIntosh, stalni izvještač Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope o slobodi medija, saopćeno je u petak iz Vijeća Evrope.

"Stoga je alarmantan znak da je najmanje 20 novinara ubijeno u Evropi od 2007. godine, od kojih je nekoliko radilo na raskrinkavanju korupcije i organiziranog kriminala", kazao je on.

"Kako Parlamentarna skupština navodi u svojoj preporuci 1897 iz 2010. godine, Evropa mora učiniti više da osigura da se sloboda izražavanja i informacija potpuno ispoštuju u skladu s Članom 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima. Nedovoljno je imati ranije presude Evropskog suda za ljudska prava o kršenjima medijskih sloboda. Moramo djelovati kako bi spriječili ta kršenja. To zahtijeva novi pristup i izvještavanje o prekršajima kao i osiguravanje odgovarajuće političke procjene na evropskom i nacionalnom nivou. Pozivam države članice, medije i novinarske organizacije da se pridruže Skupštini u tom zajedničkom naporu", zaključio je McIntosh, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

Međunarodni dan slobode štampe obilježava se 3. maja.