{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Novinari i mediji su temelj demokratije"

F
30.4.2010. u 13:35
0
0
"Novinari i mediji su temelj demokratije"
0
"Novinari i mediji su temelj demokratije"
Međunarodni dan slobode štampe podsjeća nas da su novinari i mediji vitalni temeljac demokratije, izjavio je u petak Andrew McIntosh, stalni izvještač Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope o slobodi medija, saopćeno je u petak iz Vijeća Evrope.
"Stoga je alarmantan znak da je najmanje 20 novinara ubijeno u Evropi od 2007. godine, od kojih je nekoliko radilo na raskrinkavanju korupcije i organiziranog kriminala", kazao je on.

"Kako Parlamentarna skupština navodi u svojoj preporuci 1897 iz 2010. godine, Evropa mora učiniti više da osigura da se sloboda izražavanja i informacija potpuno ispoštuju u skladu s Članom 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima. Nedovoljno je imati ranije presude Evropskog suda za ljudska prava o kršenjima medijskih sloboda. Moramo djelovati kako bi spriječili ta kršenja. To zahtijeva novi pristup i izvještavanje o prekršajima kao i osiguravanje odgovarajuće političke procjene na evropskom i nacionalnom nivou. Pozivam države članice, medije i novinarske organizacije da se pridruže Skupštini u tom zajedničkom naporu", zaključio je McIntosh, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

Međunarodni dan slobode štampe obilježava se 3. maja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: