Švedska
0

Novinar osuđen za kupovinu oružja za reportažu

FENA
Novinar švedskog tabloida Expressen Diamant Salihu osuđen je u petak na novčanu kaznu od 14.400 kruna zbog nelegalnog posjedovanja oružja, jer je kupio pištolj za potrebe istraživačkog teksta u kome opisuje kako je lako doći do oružja.

Sud u Malmeu osudio je i glavnog i odgovornog urednika istog tabloida, Tomasa Matsona, na novčanu kaznu od 30.000 kruna (3.300 eura) i urednika Andreasa Johansona na novčanu kaznu od 13.500 kruna.

Sud još nije odredio dužinu uslovnih kazni zatvora za svu trojicu, prenosi AFP.

Članak Salihua objavljen je 2010. godine nakon što su tri osobe ubijene u pucnjavi, očigledno rasno motivisanoj, u oblasti Malmea kada je naoružani muškarac pucao na kuće, radnje, automobile i u zrak.

Novinar Salihu je s lakoćom kupio poluautomatsku pušku uz kontakte koje je napravio u podzemlju Malmea za potrebe svoje priče.

U izjavi za švedsku novinsku agenciju TT Matson je rekao da će se Expressen žaliti na presudu i naglasio kako je "važno da se razjasni način na koji novinari mogu da se bave istraživačkim novinarstvom".

Glavni argument odbrane na sudu bio je sloboda izražavanja i sloboda informisanja. Sud je, međutim, presudio da "čak i u tom okviru novinari nemaju pravo da čine zločine u cilju reportaža", a predsjedajuća sutkinja Eva Vendel je naglasila da se presuda odnosi na nelegalno posjedovanje oružja, a ne na objavljivanje članka.

Naoružani muškarac Peter Mangs (40), zbog koga je rađen istraživački tekst, uhapšen je u novembru 2010. i njegovo suđenje je počelo u ponedjeljak, 14. maja.

Mangs je optužen za tri ubistva i 12 pokušaja ubistva na rasnim osnovama, ali on negira te optužbe.