Svijet
0

Novinar "Newsdaya" o hapšenju 19 bosanskih Srba u Americi

FENA
Američki federalni agenti uhapsili su 19 bosanskih Srba pod optužbom da su američkim imigracijskim vlastima prikrivali svoju pripadnost jedinicama vojske bosanskih Srba koje su, kako se navodi, učestvovale u masakru u Srebrenici.

Saopćeno je da su ovosedmična hapšenja rezultat više racija u nekoliko američkih gradova, uključujući Tampu i Orlando na Floridi, te Detroit i Chicago.

Prve inormacije o tome pojavile su se u listu Newsday, koji izlazi u New Yorku. Tim povodom je novinar Glasa Amerike razgovarao s novinarom tog lista Matthewom McAllesterom, koji je izvijestio o hapšenju u Tempi na Floridi.

McAllester je saopćio imena osmorice uhapšenih u području Tempe na Floridi, a to su: Sekula Bilić, Jadranko Gostić, Zdravko Kordić, Strahinja Krzmanović, Branko Popić, Milorad Radovanović, Radovan Radovanović i Ostoja Sarić.

Oni su optuženi da su lagali u molbi za ulazak u Sjedinjene Države. Prikrili su, kaže američka vlada, da su služili u vojsci bosanskih Srba.

McAllester je kazao da nema nikakvih optužbi za ratne zločine, niti optužbi u vezi s ratom u Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim izvorima na više mjesta u Americi uhapšeno je ukupno 19 bosanskih Srba koji su bili u jednoj od dvije brigade vojske bosanskih Srba, spominju se Bratunačka i Zvornička brigada.

Oni u Americi mogu biti suđeni za laganje imigracijskim vlastima i ako budu osuđeni, može im se oduzeti pravo da žive u Sjedinjenim Državama, nakon čega mogu biti deportovani. Prema američkom zakonodavstvu može doći i do dogovora nekoga od optuženih sa tužiocem.

McAllester je kzao VoA-i da nije imao prilike razgovarati ni s jednim od njih.

Pet uhapšenih s područja Tampe je vidio na sudu i razgovarao je u utorak sa čovjekom kod kojeg su dvojica uhapšenih radila, te razgovaro s bivšom ženom Jadranka Gostića, koja je za Newsday rekla da je Gostić bio pripadnik Zvorničke brigade vojske bosanskih Srba.