{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novinar "Newsdaya" o hapšenju 19 bosanskih Srba u Americi

F
14.12.2006. u 11:05
0
0
Novinar "Newsdaya" o hapšenju 19 bosanskih Srba u Americi
0
Novinar "Newsdaya" o hapšenju 19 bosanskih Srba u Americi
Američki federalni agenti uhapsili su 19 bosanskih Srba pod optužbom da su američkim imigracijskim vlastima prikrivali svoju pripadnost jedinicama vojske bosanskih Srba koje su, kako se navodi, učestvovale u masakru u Srebrenici.
Saopćeno je da su ovosedmična hapšenja rezultat više racija u nekoliko američkih gradova, uključujući Tampu i Orlando na Floridi, te Detroit i Chicago.

Prve inormacije o tome pojavile su se u listu Newsday, koji izlazi u New Yorku. Tim povodom je novinar Glasa Amerike razgovarao s novinarom tog lista Matthewom McAllesterom, koji je izvijestio o hapšenju u Tempi na Floridi.

McAllester je saopćio imena osmorice uhapšenih u području Tempe na Floridi, a to su: Sekula Bilić, Jadranko Gostić, Zdravko Kordić, Strahinja Krzmanović, Branko Popić, Milorad Radovanović, Radovan Radovanović i Ostoja Sarić.

Oni su optuženi da su lagali u molbi za ulazak u Sjedinjene Države. Prikrili su, kaže američka vlada, da su služili u vojsci bosanskih Srba.

McAllester je kazao da nema nikakvih optužbi za ratne zločine, niti optužbi u vezi s ratom u Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim izvorima na više mjesta u Americi uhapšeno je ukupno 19 bosanskih Srba koji su bili u jednoj od dvije brigade vojske bosanskih Srba, spominju se Bratunačka i Zvornička brigada.

Oni u Americi mogu biti suđeni za laganje imigracijskim vlastima i ako budu osuđeni, može im se oduzeti pravo da žive u Sjedinjenim Državama, nakon čega mogu biti deportovani. Prema američkom zakonodavstvu može doći i do dogovora nekoga od optuženih sa tužiocem.

McAllester je kzao VoA-i da nije imao prilike razgovarati ni s jednim od njih.

Pet uhapšenih s područja Tampe je vidio na sudu i razgovarao je u utorak sa čovjekom kod kojeg su dvojica uhapšenih radila, te razgovaro s bivšom ženom Jadranka Gostića, koja je za Newsday rekla da je Gostić bio pripadnik Zvorničke brigade vojske bosanskih Srba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: