Švicarska
0

Novinar koji je bacio cipele na Busha formira humanitarnu fondaciju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Irački novinar Muntazer al-Zaidi, poznat po tome što je bacio svoje cipele u glavu američkog predsjednika Georgea W.Busha, najavio je u ponedjeljak da formira humanitarnu fondaciju namijenjenu za pomoć Iračanima.
  • Iz Ženeve tražim pomoć za svoj narod i najavljujem osnivanje humanitarne fondacije za irački narod, kazao je on na konferenciji za štampu u Ženevi, javio je AFP.

Mountazer al-Zaidi želi pomoći siročadima, udovicama i protjeranima te izgraditi bolnice, medicinske centre i centar za smještaj osoba hendikepiranih nakon rata.

Fondacija Al-Zaidi još nije pravno osnovana.

  • Ona zasad ima kapital od 50.000 švicarskih franaka ili 30.000 eura i bit će osnovana prema švicarskom pravu, precizirao je irački novinar.

Al-Zaidi je ponovo osudio nasilje u Iraku i zatražio od međunarodne zajednice da privede pred lice pravde krivce za rat na "čelu s Georgeom Bushom".

Osudio je "američku okupaciju" koja ima za posljedicu "više od milion mrtvih, pet miliona siročadi, više od milion udovica, ne računajući izbjeglice i ostalu bijedu".

Mountazer al-Zaidi nije dao tačne podatke o porijeklu novca kojim će se finansirati ova fondacija, ali je izjavio da želi "uputiti apel svim slobodnim zemljama svijeta".

U arapskom svijetu Al-Zaidi se smatra herojem, a postao je slavan nakon što je bacio cipele na američkog predsjednika 14. decembra 2008. na konferenciji za štampu u Bagdadu. Osuđen je na godinu dana zatvora ali je oslobođen nakon devet mjeseci.