Optužen za izdaju
44

Novinar iz Mijanmara osuđen na 20 godina zatvora zbog izvještavanja o ciklonu

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sud u Mijanmaru osudio je fotoreportera na 20 godina zatvora sa teškim fizičkim radom zbog njegovog izvještavanja o posljedicama smrtonosnog ciklona, navodi Myanmar Now, medijska organizacija za koju je radio.

Kazna izrečena Sai Zaw Thaikeu, fotografu nezavisne internetske novinske službe, čini se najstrožom za bilo kojeg novinara uhapšenog otkako je vojska smijenila izabranu vladu Aung San Suu Kyi u februaru 2021. godine.

Myanmar Now izvijestio je da je vojni sud osudio Sai Zaw Thaikea u srijedu tokom prvog sudskog saslušanja otkako je uhapšen u zapadnoj državi Rakhine.

Novinska služba je saopćila da je prvobitno bio optužen za nekoliko krivičnih djela, uključujući izdaju i pobunu. Ostale optužbe uključivale su podstrekavanje, zbog navodnog izazivanja straha, širenja lažnih vijesti i agitiranja protiv državnog službenika ili vojske, za koje je predviđena maksimalna zatvorska kazna od tri godine.

Optužen je i za klevetu na internetu, za koju je predviđena kazna od tri godine zatvora, te za kršenje zakona o upravljanju elementarnim nepogodama zbog navodnog širenja lažnih informacija o katastrofi s namjerom izazivanja panike u javnosti, što nosi potencijalnu zatvorsku kaznu do jedne godina.

Postupak se odvijao u zatvoru Insein u Jangonu, najvećem gradu Mijanmara, gdje je fotograf bio zatvoren. Novinska agencija navodi da Sai Zaw Thaikeu nisu dozvoljene porodične posjete i da je odbijeno pravno zastupanje.

"Njegova presuda je još jedan pokazatelj da je sloboda štampe potpuno ukinuta pod vlašću vojne hunte i pokazuje visoku cijenu koju nezavisni novinari u Mijanmaru moraju platiti za svoj profesionalni rad", rekao je glavni urednik Myanmar Nowa Swe Win.